Genel

En Çok Kullandığım 5 Mobil Uygulama

Merhaba! Bugün size çok çok severek kullandığım 5 uygulamadan bahsedeceğim. Bu yazıyı yazmayı uzun zamandır istiyordum aslında ama hep erteliyordum. Geçen hafta harika bir uygulama daha keşfettikten sonra artık yazmalıyım diye düşündüm 🙂 Bu listede 1 Takvim/Anı/Günlük, 1 beslenme/egzersiz takibi, 1 not tutma/liste oluşturma, 1 oyun ve 1 fotoğraf düzenleme uygulaması olacak. Hepsi ücretsiz uygulamalar. Bu sırayla hepsinin amacını ve benim nasıl kullandığımı anlatacağım size. Hazırsanız başlıyoruz! 🙂

 

Öncelikle geçen hafta keşfettiğim ve aşk yaşadığım Paletto‘dan bahsetmek istiyorum. Paletto için bir -günlük- uygulaması diyebiliriz. Resimler üzerine ya da renkli arkaplanlar üzerine yazılar yazmanızı sağlayan bir uygulama. Birçok şekilde kullanılabilir aslında. İsterseniz günlük düşünce ve duygularınız için, anılarınız için ya da sevdiğiniz bir sözü beğendiğiniz bir fotoğrafın üzerine yazıp kaydetmek için kullanabilirsiniz. Ben ilk başta düşüncelerimi kaydederek başladım. Ayrıca gün içinde çektiğim ama bir yerde paylaşmayı düşünmediğim fotoğrafları da böyle değerlendirebiliyordum. Sonra spordan sonra yaptıklarımı ve nasıl hissettiğimi yazmak için kullanmaya başladım. Sevdiğim bir sözü yazıp kaydettiğim de oldu. Ayrıca gün içinde yaptıklarımı kısa cümlelerle özetleyip fotoğraflarımın üzerine yazmayı gerçekten çok seviyorum. Harika bir günlük oldu, çok severek kullanıyorum. Eğer duygusal olarak zor dönemlerde geçiyorsanız, şükredecek bir şey bulamadığınız günler oluyorsa bu uygulamayı mutlaka indirmenizi tavsiye ediyorum.

Tüm içtenliğimle söylüyorum; geçen hafta birkaç gün çok kötüydüm, o günlerde bir gece uyumadan önce -elimde telefon- boş boş ekrana bakarak yatıyordum, kafama esti bir an ve açtım uygulamayı. İçimi dökmek, yazmak istedim. Yazdım yazdım yazdım. Sonra hepsini sildim ve kendimi ertesi sabah yataktan kalkmaya motive edecek bir cümle yazdım. O cümle öyle hafifletti ki mutlu uyudum ve o cümle hala uygulamada kayıtlı duruyor, gördükçe beni tekrar tekrar motive ediyor! 🙂

Yukarıda sevdiğim bir sözü kaydettiğim fotoğrafımı da görebilirsiniz, aşağısında bir kısmı gözüken siyahlı gönderi de gün içinde yaptıklarımı yazdığım gönderilere bir örnek. Yazılanlar bir günlük sayfası gibi özel olduğu için paylaşmak istemedim.

Aşağıda/Yanda sevdiğim bir şarkı sözünü yazdığım fotoğrafı da görebilirsiniz. O gün için favorim şarkım oydu, onu yazdım 🙂

Uygulamanın ana sayfasında tepede bir takvim var, altında da geçmiş gönderileriniz kronolojik sırada duruyor. Takvimdeki tarihlere tıklayıp o günün kayıtlarına gidebiliyorsunuz.

Uygulama, kaydettiğiniz her gönderiye otomatik olarak tarih atıyor. (Sol alt köşesine) Uygulamanın ücretsiz versiyonunda tarihin formatını, yazı tipini vs değiştiremiyorsunuz, ayrıca sağ alt köşede de uygulamanın adı yazıyor onu da kaldıramıyorsunuz. Eğer isterseniz satın alıp istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.

Ayrıca fotoğrafın üzerinde yazının belirgin olması için uygulama yine otomatik olarak şeffaf siyah filtre ekliyor fotoğraflara. Yani fotoğrafı olduğu gibi kullanamıyorsunuz. Bence bu çok iyi bir özellik, her resmin üzerine beyaz yazı olmuyor malesef. (Tüm yazıların rengi beyazda sabit ve değiştiremiyorsunuz. Onun için de satın almanız gerekiyor)

 

Uygulamanın gönderi oluşturma ekranı bu şekilde. Yeşille işaretli tarih yazan kısımdan gönderiyi kaydetmek istediğiniz tarihi seçebiliyorsunuz. Geçmiş ya da gelecek bir tarihe de kaydedebiliyorsunuz.

Type your day (-Gününüzü yazın- demek) yazan kısma yazmak istediklerinizi yazıyorsunuz. Sonra turuncuyla işaretlediğim değişik yazıların olduğu yerden yazı tiplerini ve yazıların yerlerini seçebiliyorsunuz. (Yazı tipi değiştirince yeri de değişiyor ve bunu değiştiremiyorsunuz, uygulamayı satın alınca onu da değiştirme olanağı sağlıyor.) Eğer seçemezseniz kahverengi ile işaretlediğim yerde bir shuffle yani karışık değiştirme tuşu var, ona basıp rastgele fontlarda yazınızı görebilirsiniz. Ben bazen bunu kullanıyorum. Arka plan rengini de değiştiriyor 🙂

Aşağıdaki kırmızı kısımda T yazan renkli yerden yazı arkaplan rengini ayarlayabiliyorsunuz. Fotoğraf eklemek isterseniz de sarı ile işaretlediğim galeri simgesinden galerinizi açıp istediğiniz resmi ekleyebilirsiniz.

# işareti olan kısımnda da gönderilere etiket eklenebiliyor. Ama ben hiç kullanmadım. Gönderileri sınıflandırıp benzer şeyleri tek bir sayfada kullanmak için olabilir. Mesela ben #spor yapıp egzersizlerimi ya da #günlük yapıp günlük anılarımı tek bir yerde kullanabilirim.

Bitirdiğiniz zaman DONE yazan yere dokunup resminizi/anınızı/gününüzü kaydedebilirsiniz 🙂 Ve işte bu kadar! Harika değil mi? <3

Şimdiiii son zamanlarda kurtarıcım olan FatSecret‘tan bahsetmek istiyorum. Aslında bu uygulama eski telefonumda iki sene boyunca kullandığım bir uygulamaydı ama yeni telefona indirmemiştim. Geçtiğimiz aylarda YAZIO ve myfitnesspal uygulamalarını da denedim. Onlar da iyi ama ben bunu daha kolay buluyorum.

 

Kayıt olunca yaş-kilo-boy vb bilgilerinizi ve hedeflerinizi kaydediyorsunuz. Günlük almanız gereken enerji, protein, yağ ve karbonhidrat hedefleri belirleniyor. Günlük tükettiğiniz besinleri ölçüleri veya gramajlarıyla kaydediyorsunuz ve uygulama bunların besin değerlerini toplayıp günlük yediklerinizle nasıl beslendiğinizi gösteriyor. Besinleri tartmak için minik bir mutfak tartısı almak şart tabi 🙂

 

Aslında makro ve kalori saymaya karşıyım. Denemek için öylesine birkaç defa kaydettiğimde gerçekten çok çok az protein aldığımı fark ettim ve yediklerimi kaydetmeye başladım. Ne yediğimi bilmemi sağladığı için severek kullanıyorum. Yediklerimi tartıp ölçmek ve buraya kaydetmek bana yükümlülük gibi gelmiyor. Şu an hayatımın merkezinde egzersiz ve sağlıklı beslenme olduğu için üşenmeden yapıyorum.

 

Gün gün yediklerinizi, makrolarınızı takip edebiliyorsunuz. Egzersizlerini kaydedebiliyorsunuz (been kaydetmiyorum ama). Arkadaşlarınızı ekleyip paylaşımlarını görebiliyorsunuz. Günlük haftalık ve aylık raporlarla ne yediğinizi genel olarak inceleyebiliyorsunuz. Ben yediklerimin içeriğini, besin değerlerini ve kalorisini bilmeme rağmen kullanıyorum. Gün sonunda total değerlere bakmak yani makroları görmek bence iyi oluyor. Eğer daha iyi beslenmeye çalışıyorsanız ve bu konularda fazla bilgili değilseniz bence böyle bir uygulama kullanmanız iyi olur 🙂

 

 

Sırada uzunca bir süredir kullandığım Google Keep uygulaması var. İsmi kullanış amacını ele veriyor aslında, birçok şeyi kayıtta tutmanızı sağlıyor diyebilirim. Çeşitli listeler, yazılar, linkler, resimler vs kaydedebiliyorsunuz. Gönderileri etiketlerle sınıflandırabiliyorsunuz, renklendirebiliyorsunuz ve önemlileri tepeye sabitleyebiliyorsunuz. Yapılacaklar için alarm kurabiliyorsunuz. İsterseniz resim çizebiliyorsunuz ya da yazıyı dokunarak elinizle yazabiliyorsunuz.

Birçok not tutma uygulaması denedim, kesinlikle en kapsamlısı bu. Üstelik google hesabınıza bağlı olduğu için bilgisayardan da görebiliyorsunuz. Ben blogger, yapılacaklar, önemli vb etiketler belirledim. Her etikete özel renk de belirledim hatta. Solda menüsü var (onu çekmeyi unutmuşum) oradan doğrudan etiketlerin sayfasına ulaşıp o etiketli gönderilere ulaşabiliyorsunuz.

Hatırlatıcı kurulabilir olması ve hem liste oluşturma hem de not tutma özelliklerinin bir arada olması bence muazzam. Herkese tavsiye ederim 🙂

 

 

Üniversitenin ilk yılında keşfettiğim harika bir oyun bu! 1010! Yanlış hatırlamıyorsam Türklerin elinden çıkmış bir oyun bu. Herkes dağda bayırda koşup altın toplamalı ya da şeker patlatmalı oyunlar oynarken ben bunların hiçbirinden zevk almıyordum. Hatta bir ara kafayı yedim bu yüzden, sevdiğim oyun bulamıyorum diye. (O sene 2048 modaydı aslında onu da oynadım bir dönem) Hem eğlendirecek hem de beni geliştirecek bir oyun arıyordum. Bunu bulduğumda hazine bulmuş gibiydim. Eski telefonum bozulunca bu da gitmişti ve 3 hafta telefonsuz kaldığım dönemde unutmuş olacağım ki aylarca hiç aklıma gelmedi. Geçen ay bir anda aaa 1010 oynuyordum ben ya noooldu o dedim bir an ve hemen indirdim. Hala da deli gibi oynuyorum. Telefonumda bunun dışında bir oyun daha var, o da Best Fiends. Ama daimi favorim bu oyun.

Tetris gibi aslında. Size 3*3, 1*4, 2*2, 1*1 gibi farklı boyutlarda renkli parçalar veriyor siz bunları yerleştirerek bir satırı veya sütunu tam doldurmaya çalışıyorsunuz. Tam dolunca o satır veya sütun (veya ikisi birden) siliniyor. Her adımda 3 parça veriyor, onları yerleştirdiğinizde 3 parça daha veriyor. Eğer verdiği parçaları (biri bile kalsa) yerleştiremezseniz yani onun için yeterli alan kalmamışsa oyunu kaybetmiş oluyorsunuz ve oyun sıfırlanıyor.

Farklı renk formatları var. Benim favorim siyah arkaplanlı olan. Rengarenk olması, minnoş sesleri ve düşünmeye zorluyor olması hoşuma gidiyor. Eğlenerek oynayacağınız bir zeka oyunu arıyorsanız tavsiye ederim! (lütfen zeka oyunu tavsiyeniz varsa bana yazın, çok sevinirim!)

 

Son olarak da herkesin görüp bildiğini düşündüğüm fotoğraf düzenleme uygulaması; VSCO 🙂 Uzun yıllardır kullanıyorum, efekt konusunda kesinlikle piyasanın en iyisi diyebilirim. Son güncellemelerden sonra berbat bir hal aldı bence, ama efektler hala iyi. Favorilerim A6, F2, Hb1, Hb2 ve T1. Efekt dışında çekim, kontrast, sıcaklık, soldur vb ayarları da kullanıyorum. Fotoğrafa göre değişiyor. Güzel efekt arayanlara tavsiye edebilirim. Efekt derdinde değilseniz daha profesyonel ayar yapmak istiyorsanız da tavsiyem Snapseed 🙂

Bu yazdıklarım dışında devamlı kullandığım çok az uygulama var. En fonksiyonel bulduğum ve en sevdiğim uygulamalar bunlar. Umarım işinize yarar! Özellikle Paletto’yu herkese tavsiye ederim. İlk indirdiğimde öf bu ne be napcam ben bunu diye düşünmüştüm. Birkaç resim ekleyip yazı denemesi yaptıktan sonra anaaa çok iyi bu yaaa dedim. Siz de öyle diyeceksiniz bence.

Şimdilik bu kadar, sonraki yazılarda görüşmek üzere. Hoşçakalın!

 

 

 

14 okuyucu bu yazıyı sevmiiiş!

8 Yorum

  • dilara

    fotoğrafları kendiniz cekiyorsunuz galiba hepsi cok guzel ve turuncumsu bi renk tonu hakim. Profesyonel makine mi kullaniyorsunz ve kullandignz efekt uygulamasi nedr pc den mi yapiyorsunuz? yazınz için ayrıca teşekkürler sevdim uygulamaları ?

    • Şeyma Mektepli

      Merhaba! Evet, kendim çekiyorum. Makinem 550D ve düzenlemek için yazıda bahsettiğim vscocam’i kullanıyorum. Genelde A6 efektini uyguluyorum, sıcak sarımsı tonlar sağlıyor.

  • Rukiye

    google keep uygulamasına tek kelimeyle BA YIL DIM. Gerçekten çok kullanışlı genelde defter veya notla işimi halletsemde telefon işimi kolaylaştırıyor

  • Burak Bayram

    Bu yazı bunun yerimi bilmiyorum ama mesela bende spor yapıyorum ama yeme olayını raya oturtamadığım için çoğu zaman kilo ben de başını alıp gidiyor. Bunun nedenide hergün spor için yemek türü şeyler hazırlamak zor geliyor. Bu yemekleri tek seferde halledecek ya da daha hızlı bir şekilde bu yemekleri hazırlayabileceğim bir yöntem var mı Şeyma? Bu soru şu kalori uygulamalarına istinaden aklıma geldi 🙂

    • Şeyma Mektepli

      Önemli olan beslenme aslında. Ne kadar çok spor yaparsan yap beslenmeyi kontrol altına almazsan olmuyor. Boş günlerinde meal prep yapabilirsin. (meal prep, toplu yemek pişirme gibi bir şey. Tek seferde birden fazla öğünlük yemek hazırlayıp buzdolabına atıyorsun) Hafta boyu onları yersin. Gerçekten çok işe yarıyor. Ben geçen sene hep öyle yapıyordum. Yemek pişirme derdi olmuyor, buzluktan çıkarıp ısıtıyordum ve hemen hazır oluyordu. Meal prep yapma ya da yemek taşıma şansın yoksa yanında küçük atıştırmalık taşıyabilirsin. Ben bunu her zaman yapıyorum. Kefir, süt, elma, muz, kuruyemiş, kuru meyveler vs olabilir. Dışarıdayken acıktığında bunlardan atıştırırsın, sağlıksız şeylere yönelmeni önler. 🙂

Eklemek istediğiniz bir şeyler mi var? Bir yorum yazın!