Yaşam Tarzı

30 Adımda Minimalizm

Merhaba, minimalizm üzerine hakkında birkaç hafta önce bir yazı yayınlamıştım. O yazıda kendi geçiş sürecimden ve minimalizmin bana faydalarından bahsetmiştim. Size yol gösterebilecek birkaç şey yazmış olsam da başlangıç için yapabileceğiniz şeyleri bir liste halinde yazmak istedim.

Yazdığım bu listenin bir benzerini, geçtiğimiz yarıyıl tatilinde ben kendim uyguladım. Evde sadece kendi odamdan sorumlu olduğum için benim listem odamdaki eşyalarımdan oluşuyordu. Birkaç madde daha ekleyerek evin diğer bölümlerini de kapsamaya çalıştım. Benim yazdıklarım oldukça yüzeysel, siz kendinize göre düzenleyip daha kişisel hale getirebilirsiniz.

Bir önceki yazımda sadeleşmeye başlamak için önce gereksiz şeyler almayı bırakın, ondan sonra evinizdeki gereksiz eşyaları ayıklayın demiştim. Ben bunun daha doğru olduğunu düşünüyorum. Yeni şeyler almayı bırakmadan, evinizdeki eşyalardan kurtulmaya başlamak pek etkili olmayabilir; genel olarak hiçbir azalma görmeyebilirsiniz çünkü bir yandan yeni şeyler almaya devam ediyor olursunuz. Ben bu liste ile odamdaki gereksiz eşyaları ayıkladım, hepsini biriktirip geri dönüşüme gönderdim. Siz de kendi evinizde, odanızda uygulamak için bir benzerini hazırlayabilirsiniz. Daha çok decluttering yani dağınıklıktan kurtulmaya yönelik bir liste oldu.


1 Çantalar & Cüzdanlar ve İçlerindekiler \\ Bir hevesle aldığınız ama kullanmadığınız, kullanıp eskittiğiniz, artık kullanmadığınız, modası geçen, hiçbir kıyafetinize uymayan çantaları ve cüzdanları ayırın. Eskileri atın, kullanılabilir olanları ya bağışlayın ya da satın.
Çantalarınızın, cüzdanlarınızın içlerini temizleyin. Birikmiş faturaları kağıtları vs atın, işinize yaramayan mağaza kartlarını atın, cüzdanınızda tuttuğunuz diğer şeyleri düzene sokun. Bunu en azından haftada bir iki kez yapıp çantalarınızı ve cüzdanınızı düzenli tutmaya çalışın. Ben devamlı yanımda tuttuğum eşyalarımı en çok kullandığım çantamın içinde tutuyorum daima. Ve o çantayı her hafta bir iki kez temizleyip, gereksiz şeyleri atıyorum. Devamlı kullandığım eşyaları düzenleyip tekrar çantamın içine koyuyorum.

2 Kıyafetler \\ Hevesle aldığınız ama asla giymediğiniz, artık üzerinize olmayan, eskimiş, modası geçmiş, artık sevmediğiniz, uygun kombin yapamadığınız yani kısacası uzun zamandır giymediğiniz kıyafetleri birilerine verin, bağışlayın, atın ya da satın. Kıyafetlerinizin hepsini yatağınızın üzerine gruplar halinde ayırıp neyi giyip neyi giymediğinize bakabilirsiniz. Devamlı giyiyorum, arada bir giyiyorum, çok severek giyiyorum, hiç rahat değil vb kendi giyim algınıza göre sınıflandırıp gereksiz gördüklerinizden kurtulun. Ben bir şeyi severek giymiyorsam, içinde rahat edemiyorsam asla giy(e)miyorum, o yüzden hepsini ayırıp anneme veriyorum o da ihtiyacı olan birilerine veriyor. Sizin dolabınızda bekleyeceğine, birinin ihtiyacını gidersin. Buna ek olarak yırtık, sökük kıyafetleri düzeltmek, terziye gitmesi gerekenleri götürmek gibi işlerinizi varsa listeye onları da ekleyebilirsiniz. Değerlendirmeye açık kıyafetleriniz için pinterestten değişik projeler arayıp uygulayabilirsiniz. Ben biraz yırtılmış bir tshirtümü alışveriş torbasına dönüştürdüm mesela 🙂

3 İç çamaşırları ve çoraplar \\ Çekmeceleri temizleme vakti! Eskimiş, yamulmuş, rengi atmış, artık giymediğiniz tüm iç çamaşırlarından ve çoraplardan kurtulun. Çorapları, desenlerini sevdiğiniz için tutuyorsanız onlar için de pinterestten bir şeyler bulup değerlendirebilirsiniz. Benim biriktirmeye en meyilli olduğum eşya çoraplar. Farklı renklerde ve desenlerde özenle seçip aldığım için atmak istemiyorum. O yüzden kullanılabilir durumda olanları değerlendirmeye çalışıyorum.

4 Ayakkabılar \\ Canınızı acıtan, rahat olmayan, küçük veya büyük gelen, semediğiniz, tarzınıza uymayan ya da eskimiş ayakkabılar. Giyilebilir durumda olanları ihtiyacı olanlara verin. Tamire ihtiyacı olanları ayakkabıcıya götürün. Boyanması gerekenleri boyayın ya da boyatın.

5 Aksesuarlar \\ Şallar, tokalar, kolyeler, yüzükler, küpeler, kemerler, saatler. Kırılmış veya kullanılmayan gözlükler, bozulmuş saatler, kırılmış tokalar, eşi olmayan küpeler, reni atmış kolye ve yüzükler, eskimiş kemerler…

6 Dermokozmetik & Makyaj Malzemeleri & Ojeler \\ Süresi geçmiş/cildinize iyi gelmeyen kremler/temizleyici jeller/maskeler, kullanmadığınız/kırılmış/süresi geçmiş makyaj malzemeleri, süresi geçmiş/kurumuş/artık sevmediğiniz ojeler. Ve tabii ki bunların kutuları ve dermokozmetiklerin açıklama kağıtları. (Bu maddeyi ekledim çünkü ben bunları önceden sebepsizce tutuyordum ve atmak istemiyordum. Sonra bir gün hepsini topladım ve geri dönüşüm için verdim) Benim önceden bir çekmeceyi, banyodaki dolapta bir rafı ve odamdaki dolapta bir rafı dolduracak kadar çok vardı bu ürünlerden. Şu an çekmecede sadece aseton, pamuk ve 8-10 kadar oje var, banyodaki dolapta sadece diş fırçam ve macunum var, kalan her şey o dolaptaki rafa sığacak kadar az.


7 Dergiler \\ Eski, tekrar okumayacağınızı bildiğiniz dergiler. Artık her şey internetten bulunabiliyor. Ben önceden sürekli dergi alırdım, şimdi çok nadiren dergi alıyorum. Dergilerimi de mektup arkadaşlarıma gönderdim, kitap takasları sırasında hediye gönderdim ya da kitap bağışı yaparken gönderdim (Zaten birçok dergi verdiğimiz paraya değmiyor, doğru düzgün bilgi yok ve reklam dolu)

8 Defterler ve Ders Notları \\ Öğrenciyseniz her yerin fotokopilerle ve özet kağıtlarıyla dolu olması kaçınılmaz. Gelecekte ihtiyacınız olup olmayacak notları iyi ayırt edin. Mesela ben son sınıfta staj sözlülerinde birinci sınıftaki derslerden bile sorumlu olacağım o yüzden fotokopileri de kitapları da tutuyorum. Sizin böyle dertleriniz olmayacaksa notlarınızı da kitaplarınızı da alt sınıflara verip, birine yardımcı olun. Verecek kimseniz yoksa da bir sınıfta veya koridorda veya kantinde bir yere bırakıp üzerine not yapıştırabilirsiniz. 🙂

9 Kitaplar \\ Tekrar okumayı düşünmediğiniz/ sevmediğiniz tüm kitaplar. Kitaplık oluşturma isteğiniz varsa, hiçbir kitabınızdan vazgeçemiyorsanız bu huyunuzdan vazgeçin. O kitapları tekrar okumayacaksanız, sevmiyorsanız, sizin için bir anlamı yoksa tutmanızın hiçbir anlamı yok. Kitap alacak parası olmayan, sizin gibi her avm’ye gidişinde kitapçıyı gezme şansı olmayan, internetten kitap alma şansı olmayan birçok küçük çocuk var. Kitaplarınızı bağışlayın, bağış kutularına atın. Tek tük kitaplarınızı da ukitap gibi sitelerden takaslayabilirsiniz. Ben ukitap’tan birçok takas yaptım ve hepsinden memnun kaldım.

10 Kırtasiye Malzemeleri \\ Kurumuş/bitmiş kalemler, eski silgiler, gereksiz ve eskimiş her şey. Evinizin her köşesinden toplayın ve atın. Kullanılabilir durumda olanları bir araya getirip ayıklayın. Ben bitmek üzere olanları masanın üzerine koyuyorum. Önce onları kullanıp bitirip atıyorum sonra diğerlerini kullanıyorum.

11 CD & DVD \\ Artık CD’nin DVD’nin devri geçti malum. Hala kullanan var mı bilmiyorum ama 🙂 Dönüp bakmayacağınız dizi, film, oyun cd’lerini atmanın zamanı geldi. Gerek olduğunda hepsini internetten edinebilirsiniz.

12 Eski Elektronikler, Kablolar \\ Fazla kablolar, artık kullanılmayan elektronikler, bitmiş piller. Hepsi geri dönüşüme! (Özellikle piller ve diğer bataryalar)

13 Faturalar, Garanti Belgeleri ve Kullanım Kılavuzları \\ Sizin evde nasıl bilmiyorum ama benim odamda bu tarz şeylerin hepsi tek bir kutudaydı.  Oturup teker teker inceledim. 10 sene öncesinden kalma garanti belgeleri, kullanım kılavuzları ve faturalar bile buldum. Gereksiz olanların hepsini attım geri dönüşüme.


14 Nevresimler, havlular \\ Kullanmadığınız, eskimiş yastık kılıfları, havlular, çarşaflar. Bunlar değerlendirmeye açık; çanta dikilebilir ya da temizlik için silgi bezi yapılabilir 🙂 Belki kullanırım deyip uzun süredir kullanmadıklarınızı değerlendirin.

15 Temizlik malzemeleri \\ Çevreye duyarlı temizlik ürünleri kullanmayı deneyin. Artık internette bulmak mümkün. Bulamazsanız da en basitinden sirkeli suyla temizlemeyi deneyebilirsiniz 🙂

16 Ivır zıvır çekmecesi \\ Her evde o çekmece var biliyorum. Hatta isterseniz işe oradan başlayın. Gerekli gereksiz şeyleri ayırın. Muhtemelen gereksiz birçok kağıt, neye ait olduğu bilinmeyen birçok parça, bitmiş kalemler, kullanılmayan çeşitli şeyler çıkacak.

17 Kullanılmayan mobilyalar, eşyalar \\ Evinize uymayan, artık sevmediğiniz ya da kullanmadığınız her türlü eşya. Daha sonra ihtiyacınız olacağını düşünüyorsanız, ayırın ve bir süre sonra tekrar bakın. Ama kullanmayacaksanız ya birilerine bağışlayın ya da satın. İkinci el ürünler satılan uygulamalardan indirip deneyebilirsiniz. Burada Sadia’nın çok güzel bir taktiği var, şey diyor; kendinize sorun “Bu ürünü ilk kez görüyor olsaydım, beğenir miydim? Alır mıydım?”


18 Buzdolabı \\ Eski, kullanılmayan, zamanı geçmiş, sevmediğiniz şeyler.

19 Kiler, mutfak dolapları \\ Yiyecekler, materyaller ve malzemeler için de buzdolabı ile aynı şekilde. Her şeyi bir elden geçirin. Belki lazım olur deyip tuttuğunuz ama uzun zamandır ihtiyaç duymadığınız şeyleri ayırın. Kapağı olmayan kutular, hiçbir şeye uymayan kapaklar, ıvır zıvır plastik kutuları (muhtemelen ihtiyacınız olandan fazlası var) ve artık ihtiyaç duymadığınız birçok şey. Burada bu eşyalardan kurtulmanın zor olduğunu biliyorum. (Annem de lazım olur deyip tutuyor her şeyi, babaannem de öyle anneannem de öyle, halalarım da öyle, teyzem de öyle…) Son 6 aydır hiç kullanmadığınız şeyleri ayırıp kolay erişebileceğiniz bir yere koyun. 2-3 ay gibi bir süre belirleyin. O süre içinde tekrar kullanmazsanız hatta tekrar ortalıktan kaldırma isteği duyarsanız geri dönüşüme atın ya da birine verin (Belki onun kullanabileceği bir şeydir)


20 Telefondaki Uygulamalar \\ Merak edip indirdiğiniz ama bakmadığınız, artık ilgi duymadığınız, işinizi görmeyen uygulamaları kaldırın. Kaldırdıktan sonra telefonunuzda kalan dosyalarını da silin.

21 İndirilenler klasörü, dosyalar, gelenler & gidenler \\ Whatsapp giden gelen her şeyi tutuyor. Telefondan gidenler klasörünü temizlemek uğraştırıcı. Ama bilgisayara girdiğinizde hepsini temizleyebilirsiniz. Muhtemelen elinizde zaten onların yedeği var. Şöyle bir göz atın, gözünüze çarpan bir şey yoksa silin. İnternetten indirdiğiniz çeşitli görseller, pdf’ler vs. İşiniz bittiyse ve artık ihtiyaç duymayacaksanız hepsini silin. Gerekli görülebilecekleri bilgisayarınıza aktarın. Artık işiniz kalmayan ödev dosyaları, projeler, ödev için indirilmiş dosyalar vs gereksizlerin hepsini silin.

22 E-mail geneler kutusu, telefona gelen mesajlar\\ E-mail kutumda tam 30bin mail vardı. Yarıyıl tatilinde hepsini temizledim. Şimdi birkaç günde bir temizliyorum. Tek seferde oturup temizlemeye çalışmadım. Yaklaşık bir hafta sürdü. Vakit buldukça, bir şeylerin yüklenmesini falan beklerken mailleri ayıkladım ve gereksizleri sildim. Mailleri düzgün tarayın; ben yanlışlıkla uçak bileti rezervasyonumu ve satın aldığım bir kursun kayıt mailini silmiştim, neyseki kısa sürede fark edip geri gelen kutusuna kaydettim) İhtiyaçlarınıza göre klasörler ve etiketler oluşturun ve mailleri sınıflandırın. Hepsinin gelen kutusunda durması işinizi zorlaştırır ve yanlışlıkla önemli şeyleri silebilirsiniz. Benim blogla ilgili şeyleri tuttuğum bir blogger, biletleri tuttuğum travel, beslenme ile ilgili şeyleri tuttuğum bir beslenme ve üyelik bilgilerini tuttuğum bir üyelik adlı kategorim var. O kategorilere girecek bir mail olduğunda hemen etiketleyip gelen kutusundan çıkarıyorum.

23 E-mail abonelikleri \\ Siz benim kadar çılgın mısınız bilmiyorum ama, benim yüzlerce mail aboneliğim vardı. Her gün en az 40-50 mail geliyordu sanırım. Gmail’e ilk kayıt olduğumdan beri aynı maili kullanıyorum. (Yaklaşık 10 sene) Haliyle çeşit çeşit alışveriş sitesinden, blogdan mail geliyordu. Artık gereksiz gördüklerimin hepsinden mail aboneliğimi iptal ettim. Artık günlük 5-10 mail falan geliyor. Ben sadece ihtiyaçlara yönelik alışveriş yaptığım için sadece bir şeye ihtiyacım olduğunda alışveriş sitelerinde bakıyorum. O yüzden hiçbirinin mail aboneliğine ihtiyacım yok. Tüm makyaj, dermokozmetik ve kıyafet sitelerinden aboneliğimi iptal ettim. Sadece mağazalarından da alışveriş yaptığım ve sevdiğim birkaç marka ve birkaç kitap satış sitesi kaldı. Bu süreçte mailleri de temizliyor olduğum için, bir aboneliği iptal edince arama kutusuna onun ismini yazıp ondan gelen tüm mailleri temizledim. Temizlik sürecini kolaylaştırdı)

24 Twitter, intagram takip edilenler \\ Bu maddenin burada ne işi var diyebilirsiniz, ama bence çok gerekli. Ben sadece bana bir şeyler katan, görüşlerine önem verdiğim ve bir şeyler öğrendiğim insanları takip etmeye çalışıyorum. Seveceğimi düşünerek takip ettiğim ya da artık sevmediğim/aktif olmayan hesapları takibi bırakıyorum. (Ben bunu sürekli yapıyorum)

25 Fotoğraflar \\ Elinizde bir sürü kopyası bulunan, artık bir anlam ifade etmeyen veya sevmediğiniz fotoğraflar, bulanık/aşırı karanlık/aşırı patlamış fotoğraflar. Dosyaları açıp üstünkörü bir tarama ile bile bunları temizleyebilirsiniz. Video çeken bir insansanız onları da bu madde ekleyin.

26 Hobi malzemeleri \\ Önceden yaptığınız ama artık ilgi duymadığınız, hiçbir zaman vakit bulamadığınız ya da kısaca artık yapmadığınız/yapmak istemediğiniz tüm hobi malzemeleri.

27 Hatıra alınan eşyalar, hatıra kutusu \\ Bir anısı olan eşyalardan kurtulmak zor olabilir. Ben en çok bu kutuyu ayıklarken zorlanıyorum. Her sene bir tur tarıyorum, artık bana mutluluk vermeyen veya önem vermediğim şeyleri atıyorum. Baktığımda güzel anılar canlanıyorsa tutuyorum, yoksa atıyorum. Kutuya yeni şeyler eklerken de böyle düşünerek inceliyorum.

28 Diziler, filmler, müzikler \\ Artık sevmediğiniz, tekrar izlemeyi düşünmediğiniz, sıkıldığınız, sevmeyip yarım bıraktığınız tüm dizileri ve filmleri ve şarkıları (hatta varsa kliplerini de) temizleyin. Birçoğumuz müziği artık internetten dinliyoruz. İnternetiniz olmadığında ya da internete bağlanmak istemediğinizde dinleyecek kadar şarkınız olsa yeter. Filmlerde sadece sevdiklerimi tutuyorum, dizilerde de sadece en sevdiğim bölümleri ve tekrar tekrar izlediğim dizileri tutuyorum. Tatilde onları da temizlemiştim ve 3 diskten neredeyse 400-500 GB dosya sildim. Bu devirde arşivciliğin bir anlamı yok bence.

29 Hard Disk, Flash Disk vb harici depolama alanları \\ Hepsini teker teker bilgisayarınıza takıp içlerini temizleyin. Muhtemelen yıllar öncesinden kalan ödev dosyaları, hiç hatırlamadığınız belgeler var. Eğer kullanıyordanız cloud, drobox vb uygulamalarınızı da temizleyin.

30 Araba \\ Varsa arabanızda gereksiz şeyleri temizleyin. Bagaj, torpido gözü, koltukların arkasındaki bölmeler vs.


Son olarak, kendinize vakit ayırın, düşüncelerinizi temizleyin. Evinizdeki gereksiz eşyalardan kurtuldunuz, fiziksel olarak hafiflediniz. Düşüncelerinizi de hafifletin. Mümkünse sadece sevdiğiniz aktivitelerle geçirebileceğiniz bir gün ayırın kendinize.

& Unutmayın;

  • Sevdiğiniz, sizin için özel bir anlamı olan eşyaları atmak zorunda değilsiniz. Onları tutun, ve bir sonraki temizliğinizde tekrar gözden geçirin.
  • Belki lazım olur dediğiniz eşyalara, birkaç ay sonra tekrar bakın; lazım oldu mu?
  • Gün gün yapmak zorunda değilsiniz, istediğinizi farklı günlere bölebilir ya da tek günde birden fazla yapabilirsiniz. İstediğiniz maddeyi kendi evinize, odanıza göre düzenleyin. (Beni listemde gelen mektuplar ve kartpostallar, mektup malzemeleri vb maddeler vardı mesela)
  • Belli aralıklarla ıvır zıvır çekmeceleriniz, dijital depolama alanlarınız, kırtasiye malzemeleriniz gibi yığılma/tıkıştırma olabilecek alanları temizleyin ve bunu alışkanlık haline getirmeye çalışın.

Ben kendi temizliğimi yaparken Pick up Limes blogundaki 30 days to minimalism yazısından esinlendim. Bu yazıyı oluştururken de birçok maddeyi oradan çevirerek yazdım. Onun listesine ve blog yazısına buradan ulaşabilirsiniz. Kendisi bir diyetisyn ve youtuber. Çok güzel videoları var, benim en sevdiğim kanallardan biri. Mutlaka göz atın 🙂

Sevgiler!

 

 

10 okuyucu bu yazıyı sevmiiiş!

3 Yorum

  • Çağrı Mustafa Alkan

    Aslında uzun zamandır çok da bilincinde olmadan, farkına varmadan bunları uyguluyor olduğumu farkediyorum. Ben sadeleşmeye arkadaşlarımdan başladım mesela, hayatıma değer katmayanlarla artık daha az görüşüyorum; kimileri ile hiç görüşmüyorum. Sonra kıyafetlerimi ve kitaplarımı bu sadeleşmeye dahil ettim, sonra da dijital dünya ile ilgili her şeyi. İnanır mısın Şeyma, gerçekten daha hafif hissediyorum ve bu mutluluk verici 🙂

    • Şeyma Mektepli

      Çevreyi sadeleştirmek en iyisi, mental olarak en çok hafifleten o. Çevremizi bizi daha ileriye taşıyan insanlarla doldurmalıyız, bizi sürekli geriye çeken devamlı kritik yapan insanlarla değil 🙂

      Kendinizi iyi hissetmenize çok sevindim, sevgiler 🙂

  • loveandsmile

    Olabildiğince uyguladığım şeyler..çok güzel derlemişsiniz.. ben de bir ara uzunca birşeyler yamzıştım bununla ilgili. Ara ara bunları yine gözden geçirmeli..emeğinize sağlık

Eklemek istediğiniz bir şeyler mi var? Bir yorum yazın!