Secondhand Bookshop Germany
Dizi & Film & Kitap

Okumak İstediğim Kitaplar | ‘Kitap Okuma’ Üzerine

Merhaba! Kitap okuma alışkanlığı edinmek, neredeyse hepimizin istediği ama birçoğumuzu oldukça zorlayan bir hedef. Bu yazıda, bu konuda kendi görüşlerimin zamanla nasıl değiştiğinden ve kitaplara yeni yaklaşımımdan bahsedip, ardında da okumak istediğim kitapların –devamlı güncellenecek olan– bir listesini paylaşacağım. ?

‘Kitap Okuma’ Üzerine, Bakış Açım Nasıl Değişti? ?

Birkaç sene önce bir psikoloji kitabı okurken, kitaptaki hedef ve değer kavramlarıyla ilgili açıklamaları ve örnekleri sayesinde küçük bir aydınlanma yaşamıştım. Burada daha çok hayata bakış açısı ve aldığımız kararlar ile ilgili örnekler olsa da, ben kitaplara bakış açımın değiştiği bir dönemden geçtiğim için bunu kitaplara yormuştum. O kitaptan sonra 1000 Kitap Yolculuğu adlı bir yazı yazıp, burada görüşlerimi paylaşmıştım.

Kitaplar ve Kahve
Eski takipçilerim bu çilekli kupayı hatırlar belki 🙂 Bookstagram’a başladığım dönemde, fotoğraflarda sık sık kullanırdım. O zaman kırılmıştı, ama sonra şans eseri tekrar bulup almıştım. Hala duruyor 🙂

Yeni kitap satın alma döngüm

Kitap alışverişi veya kitap takas yapma sürecim hep şöyle olur; kitapların içeriğine bakar okumak için aşşşırı heveslenirim > en az 3-4 kitap satın alırım > bir iki tanesini okuyup gerisini unuturum > uzun zaman geçer, alıp okumadığım kitaplara ilgimi yitiririm > yeni kitaplar alırım > yine bir kısmını okuyup, kalanını unuturum.

Bu belki de uzunca bir süredir böyleydi. Aslında bu döngünün farkındaydım, ama nedense bunu değiştirmek için bir şey yapmadım ya da değiştirebileceğimi hiç düşünmedim.

Yeni kitap alıp okuma hevesi,

Kitaplığımda bu şekilde hevesle alınıp okunmamış bir sürü kitap var. Öyle ki ‘yakın zamanda okumayı düşünmediğim’ kitaplar için ayrılmış iki özel raf bile var kitaplığımda.

Hem elimde okunmamış kitap varken yenisini almayı gereksiz gördüğümden hem de daha minimal olmaya çalıştığımdan, kitaplığımda okunmayı bekleyen kitaplar var diye uzun süredir kitap almıyordum.

Mevcut okunmamış kitapları okumak istemediğim için ve zaten okunmamış kitabım var diye yenisini de almadığım için aslında aylardır gerçekten kitap okuyasım yoktu.

Kitap okumayı bu kadar çok isterken, kitap okuma alışkanlığı kazanmak neden zor geliyor?

Önceki gün, uzun zaman sonra bir kitap alışverişi yaptım. Bu aralar SEO öğrenmeye çalışıyorum ve bu konuda yazılmış Türkçe kitaplar bulunca almak istedim. Merak ettiğim o 2 kitabı ve kardeşimin isteği bir kitabı aldım. Bir de en sevdiğim yayın evinin kitaplarına hızlıca bir göz atıp ilgimi çeken bir kitap ekledim sepete (ücretsiz kargo limitini geçmek için).

Kitaplara bakarken, içeriklerini incelerken ne kadar heyecanlandığımı ve okumaya heveslendiğimi fark ettim. Son iki ayda sadece bir kitap okuduğumu düşünüp, şaşırdım. Aslında okumaya bu kadar hevesli iken, neden devamlı kitap okuma alışkanlığım yoktu?

Bu düşünceler, beni kitaplığıma bakmaya ve uzun zamandır okunmayı bekleyen kitaplarımı gözden geçirmeye itti.

Kitaplığımın önüne oturdum;

  • Aldığım birçok kitap birinin önerisiyle ya da online kitap satış sitelerinde gördüğüm ve merak edip aldığım kitaplardan oluşuyordu.
  • Kitaplığımda, ‘yakın zamanda okumayı düşünmediğim’ kitaplarla oldu iki raf vardı ve ben, bu kitapları neden hala tuttuğumu bilmiyordum.
Lisedeyken, bir kitapçıda ‘İnci Gibi Dişler’ i bulmamla tanıştığım Zadie Smith; bana derin anlatımlı kitapları okumayı sevdiren yazar oldu.
Sonra İmza Toplayan Adam ve Güzelliğe Dair ile devam etti. NW Londra ve Amerika’nın Yanık Çocukları‘nı henüz okumadım.
İnci Gibi Dişler‘in yeri bende ayrı olsa da favorim Güzelliğe Dair.

Artık Okumak İstemediğim Kitaplar

Normalde, tekrar okumayı düşünmediğim veya okuyup da çok sevmediğim kitapları çevremde ilgilenebileceğini düşündüğüm kişilere hediye ediyorum, bağışlıyorum ya da internetten takas yapıyorum. AMA, bu kitapları neden hala kitaplığımda tuttuğuma anlam veremedim. Yani, artık beni heyecanlandırmayan, okumak istemediğim kitapları okumaya kendimi zorlamak anlamsızdı.

Çoğu, en az 3-4 sene önce satın alınmış, hediye gelmiş ya da takasla alınmış kitaplardı. Alırken, çok heyecanlanıp merak ettiğim ama zaman geçtikçe ve ben büyüdükçe, ilgi alanlarım, hedeflerim değiştikçe ilgimi kaybettiğim kitaplardı hepsi. Ve bu bir anlık aydınlanma ile, bu kitapları tutmak için GERÇEKTEN hiçbir sebebim olmadığına karar verdim. Üstelik benim okumak istemediğim bu kitapları okumak isteyebilecek başka insanlar muhakkak vardı.

Artık beni hiç heyecanlandırmayan, görünce içimde okuma isteği uyandırmayan ve okumayı düşünmediğim kitapları ayırdım. Hepsini, kitap takası yapmak için kullandığım ukitap.com‘a ekledim. (İlgilenenler için, kullanıcı adım: @Smektepli) Önceden yaptığım gibi kitap hediye etmeye ve kitap bağışı yapmaya da devam edeceğim tabii. (Bir okula veya kütüphaneye bağışlamak için topluyorsanız, lütfen bana ulaşın!)

Peki bu bende nasıl bir his uyandırdı? ☀️

Önceden, kitaplığıma baktığım zaman: okuyup sevdiğim kitaplar + okumayı düşünmediğim (heyecanlandırmayan) kitaplar + çok az da ‘heyecanlandıran kitaplar görüyordum. Şimdi baktığım zaman ise, okuyup sevdiğim kitapları ve gerçekten okumak istediğim kitapları görüyorum.

‘Of bu kitaplar yıllardır duruyor, bir türlü okuyamıyorum’, ‘İçimden kitap okumak gelmiyor’ gibi cümlelerle başlayan negatif düşünceler ve ardından gelen olumsuzluk, yapamama ve başaramama hissi gitti.

Kahvecide kitap okuma
Yine, en sevdiğim benim için önemi büyük kitaplardan biri:
Bu, Şimdiki Zaman Kipinde YazılmalıydıHelle Helle.

Neden kitap okuyoruz? ?

Son zamanlarda instagramda bookstagramların artması, çok kitap okuyanlara imrenmemiz ve muhtemelen daha başka sebeplerle, bence kitap okumak gerçekten -kitap okumak-‘tan çıktı ve anlamını yitirdi.

Önceden önemli olan kitabı okuyup bir şeyler öğrenmek, ilham almak, kendimizi geliştirmek, sanat/edebiyat iken; kitap okumak daha çok okumakla ilgili hale geldi ve ‘Bu yıl xx kitap okuyacağım’ bizim temel kitap amacımız oldu. Birini bitirip diğerine başladık, çok okumaya çalıştık -bu güzeldi, iyiydi evet ama ana amacımız belli bir sayıda kitap okumak olunca, o süreçte okuduğumuz kitaplara hak ettikleri değeri ver(e)medik.

Bu belki sizin için geçerli değil, olabilir. Benim instagramdaki kitap hesapları, kitap blogları ve goodreads’te gözlemlediğim bu oldu.

Bunları neden söylüyorum.. 🙂 2017 yılında, ben de kendime o yıl 100 kitap okuma hedefi koymuştum. Bir hesap yapalım.. Günde 2 saat, saatte 20 sayfa okunsa, ortalama kitaba 250 sayfa desek, haftada yaklaşık 1 kitap ediyor. Bu da yılda 50-60 kitap yapıyor.

Söylememe gerek var mı bilmiyorum ama, tabii ki o kadar çok okumadım. Severek okuduğum birçok kitap oldu ama 100’e yaklaşmadı bile.

O sene, bu yıllık kitap okuma hedefinin aslında bunun için doğru bir yöntem olmadığını anladım. Şansıma, yazının başında okuduğum kitabı okudum da o yaz ve taşlar yerine oturdu. (Bahsettiğim kitap Pembe Fili Düşünme)

Kitap Okuma ve Kahve

Son olarak, bunları anlattıktan sonra sayısal hedefler yerine, nasıl kitap hedefleri belirliyorum kısaca ondan bahsetmek istiyorum.

Kitap okuma hedeflerim ve değerlerim oldukça değişken olsa da, genellikle;

  • farklı alanlardan kitaplar okuyarak bilgi haznemi genişletmek (psikoloji, ekoloji, arkeoloji, tarih gibi),
  • daha anlayışlı ve hoşgörülü bir insan olmak,
  • özşefkat ve özgüven geliştirmek,
  • farklı görüşlere daha açık ve anlayışlı olabilmek,
  • daha iyi empati yapabilmek,
  • daha iyi iletişim kurmak,
  • daha iyi yazmak,

gibi hedeflerle kitap seçimi yapıyorum. Bunları aslında yazmak istemiyordum, ama eğer önceki yazılarımı (veya en azından 1000Kitap yazısını) okumadıysanız, bu yazıyı okuduktan sonra aklınızda soru işaretleri kalabilir diye düşündüm. O yüzden eklemek istedim! ??

? Okumak İstediğim Kitaplar ✨

Blogda bir ‘Almak ve Okumak İstediğim Kitaplar’ listesi yapmak uzun süredir istediğim bir şeydi. Bu yazıyı yazma fikrini veren ilk şey neydi bilmiyorum ama yıllardır listemdeydi bu başlık.

Geçen hafta bahsettiğim kitap alışverişini yapıp, kitapları ayıklayınca, bu yazıyı da yazmaya karar verdim.

Burada, almak ve okumak istediğim kitapların bir listesini tutacağım. Bazı kitaplar da o kitabı keşfetme hikayemi paylaşacağım, bazı kitaplarda da neden okumak istediğimi anlatacağım.

Hem belki bu liste size ilham verir siz de okumak istersiniz hem de belki siz bana yeni kitap önerilerinde bulunursunuz.

Bu yazı ben kitapları okudukça ve yeni kitaplar keşfettikçe güncellenecek 🙂

Antik Mısır Romanları Christian Jacq Kitap

Okumak İstediğim Kitaplar Listesi:

Bu kitaplara benzer kitap önerilerinizi veya kitaplarla ilgili görüşlerinizi lütfen aşağıdaki yorumlar kısmında benimle paylaşın. Sevgiler

1 – Hakikat Meydanı, Christian Jacq. (Işık Taşı serisi IV)

Beni uzun süredir takip edenler ve yakından tanıyanlar bilir, antik Mısır ile ilgili kitapları ÇOK severim. Açık ara en sevdiğim romanlar hep antik Mısır romanlarıdır. Bu türde en çok kitap yazan yazarlardan belki Christin Jacq. Daha önce lisedeyken tamamen şans eseri Katledilen Piramit serisinin ilk kitabını okuyup çok sevmiştim. Sonra yıllarca arayıp, en son ukitap’ta bir satıcıda bulup satın almıştım. Aynı satıcıda bu Işık Taşı serisinin ilk iki kitabı da vardı. O zaman onları da aldım. 3. kitabı da sonra yine Ukitap’tan bulup aldım. Ama 4. kitap olan Hakikat Meydanı’nı hala arıyorum. NadirKitap’ta birkaç satıcı da olsa da, kargo ücretiyle beraber pahalıya geldiği için henüz almadım.

2 – Dorian Gray’in Portresi, Oscar Wilde.

Bu kitabı, Berlin’de Erasmus stajı yaparken patronumuz önermişti. O zamandan beri aklımda. Son kitap siparişimde aldım!

3 – The Art of Living, William Hart.

Bu kitabı da yine Berlin’deki patronumuz önermişti.

4 – Firefight ve Calamity, Brandon Sanderson. (Steelheart serisinin 2. ve 3. kitapları)

Steelheart’ı iki sene önce okuyup çok sevmiştim. Okuduğum en sürükleyici kitaplardan biriydi. Seri aynı kalitede devam ediyor mu bilmiyorum, ama okumak istiyorum.

5 – Huzur ve Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Ahmet Hamdi Tanpınar.

Lisedeki edebiyat derslerinden beri aklıma olan iki kitap.

6 – Uğultulu Tepeler, Emily Bronte.

7 – Aşk Dersleri, Alain de Botton.

8 – Çalıkuşu, Reşat Nuri Güntekin

Küçükken okumuştum, tekrar okumak istiyorum.

9 – Yabana Doğru, Jon Karakauer

Filmini izleyip çok beğenmiştim. Hatta yazısını bile yazmıştım: Kaçıp Gitmeli Filmler O filmden beri kanoya binmeye ve doğa sporlarına ilgim var. Benim için önemi büyük, kitabını da okumak istiyorum.

10 – Benjamin Franklin, Walter Isaacson

Kim nerede ne aman önerdi hatırlamıyorum, ama bir süredir listemde.

11 – Marie Curie – Bir Bilim Kadınının Olağanüstü Yaşam Öyküsü, Eve Curie.

Lisedeyken, bilim insanlarının yaşam hikayelerini okumayı çok severdim. Şimdi de biyografik filmleri izlemeyi çok seviyorum. Benjamin Franklin’i aratırken karşıma bu kitap da çıktı. Araştırıp okuduğum ilk bilim insanlarından biri Marie Curie idi, okumayı çok isterim.

12 – Leonardo’nun Yahudası, Leo Perutz.

Tarihin önemli dönemleriyle ilgili kitaplar okumayı çok seviyorum. Bu önemli olayları anlatan salt bilgi veren kitaplardansa, o dönemlerden geçen hikayeleri anlatan o ortamı yansıtan romanlar okumak çok daha hoşuma gidiyor. Bu türde daha önce bir dönem Rönesans kitaplarına sarmıştım. İlk önerilen kitap buydu, o zamandan beri listemde.

13 – Portreler, John Berger

14 – Araba Sevdası, Recaizade Mahmut Ekrem

Yine lisedeki edebiyat derslerinden beri aklımda olan bir kitap.

15 – Yüzyıllık Yalnızlık, Gabriel Garcia Marquez

Marquez’in sadece Kırmızı Pazartesi adlı kitabını okumuştum. Anlatımı çok hoşuma gitmişti. Bu da listemde.

16 – Afrikalı Leo, Amin Maalouf.

Daha önce birinde görmüştüm ve önermişti, ama kim hatırlamıyorum. Daha sonra ukitap’ta görünce ekledim listeme.

17 – Algernon’a Çiçekler, Daniel Keyes

18 – Beyaz Kale, Orhan Pamuk

Orhan Pamuk’tan okuduğum ilk kitap ‘Kafamda Bir Tuhaflık’ idi. Çok çok çok sevip, çevremdeki herkese önermiştim. Ondan sonra Kırmızı Saçlı Kadın’ı okudum, Kafamda Bir Tuhaflık kadar sevmesem de Pamuk’un anlatımını sevdiğim içi onu da severek okumuştum. Kardeşim geçen sene başka kitaplarını almış, ben de onları okuma listeme aldım.

19 – Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk

20 – Puslu Kıtalar Atlası, İhsan Oktay Anar

Bu kitabı yaklaşık 10 sene önce kuzenimde görmüştüm, ben o sırada lise birdeydim. O zamandan beri aklımda olan bir kitap. Bazen kitap alışverişi yaparken bakıyorum, ama bekliyorum. Vakti geldiğinde karşıma çıkacağına eminim.

21 – Theo’ya Mektuplar, Vincent Van Gogh

22 – Incognito Beynin Gizli Hayatı, David Eagleman

23 – Görme Biçimleri, John Berger

24 – Ekoloji Cep Rehberi, Ernest Callenbach

Son 2-3 yıldır ekolojiye ve sürdürelebilirliğe ilgim var. Sinek Sekiz yayın evinin bu konuda çook güzel kitapları var. Henüz hiçbirini okumadım ama ilk sırada bu kitap var.

25 – Kar, Orhan Pamuk

+ + +

Kitap Okuma Müziği

Bir de ek olarak, kitap okurken dinlemeyi sevdiğim çalma listelerimi eklemek istedim.

Starbucks. : Şimdiye kadar yaptığım çalma listeleri arasında favorim bu. Starbucks’larda çalan müzikleri hep çok severim, ama nedense Starbucks’ın kendi Spotify playlistleri hiç hoşuma gitmedi. Ben de kendi Starbucks çalma listemi oluşturdum. (Ve evet, artık Starbucks’a gittiğimde kendi listemi dinliyorum ?)

Sakin* : Okuduğum kitaba göre, dinlemek istediğim müzik de değişiyor. Daha sakin bir müzik istiyorsam tercihim bu oluyor.

Okuma | Sylvia Plath : Sırça Fanus’u okurken oluşturmuştum. Bazı kitaplarda yine bunu dinliyorum.

Okuma | Stefan Zweig : Zweig okurken genellikle bu çalma listesini dinliyorum.

26 okuyucu bu yazıyı sevmiiiş!

4 Yorum

Eklemek istediğiniz bir şeyler mi var? Bir yorum yazın!