Sağlık

Mobil Uygulama | Youper – Duygusal Sağlık Asistanı

Hepimiz zaman zaman kendimiz kötü hissettiğimiz, ‘modumuzun düşük olduğu’ günler yaşıyoruz. Bazılarımız anksiyete, depresyon gibi duygusal bozukluklar yaşıyor. Bu durumların çok sık yaşanması veya şiddetli olması bir psikoterapistten veya psikiyatrdan yardım almayı gerektirse de daha hafif durumlarda daha iyi hissetmek için yapabileceğimiz bir şeyler var.

Anskiyete, mod düşüklüğü, keyfinizin kaçması.. Bunları hepimiz deneyimliyoruz, bazen keyfimizi yerine getirmek için bir şeyler yapmaya çabalasak da bu her zaman mümkün olmuyor. Bazen biriyle konuşma ihtiyacı duyabiliyoruz, yardım alma ihtiyacı duyuyoruz, bazen bu da mümkün olmuyor ve konuşacak birini bulamıyoruz..


Geçen yaz, Youper ile karşılaştım. İlk başta ne olduğunu anlayamasam da keşfettikçe hayran kaldım! Hayatımda ilk defa bir app için ‘işte buna para verilir!’ dedim ama tabii -app, ücretsiz!-

Youper, AI bazlı bir app. Temel amacı size ‘kendinizi daha iyi hissettirmek’. Yani endişelerinizi dindirmek, stresi azaltmak, daha üretken olabilmenizi sağlamak. Sitesinde app ile ilgili şöyle bir paragraf var ki çok hoşuma gitti!


Youper was born from the idea that everyone can become the best version of themselves, like being a super you. In fact, Youper comes from the combination of You + Super

Youper’ın hakkımda sayfasında daha fazlasını bulabilirsiniz: Youper, About Us

Birçok harika özelliği var, ben keşfettiklerimden bazılarını burada sizlerle paylaşacağım.

Öncelikle uygulamada beş sekme var;

  • Youper: AI ile mesajlaştığınız kısım
  • Mind: Youper ile mesajlaşma geçmişiniz, gün gün ve renk renk kayıtlı kalıyor. Tuttuğunuz notlar da burada gözüküyor.
  • Insights: Üstte takvim var, orada da kayıtlarınızın renklerine göre nasıl gelişim gösterdiğinizi görebiliyorsunuz. Alt kısımda da sizi mutlu eden, heyecanlandıran, sakinleştiren vb şeyleri kutucuklar halinde görebiliyorsunuz. Siz youper ile hislerinizi paylaştıkça, zamanla sizi daha iyi tanıyor ve burada bunları biriktiriyor.
  • Health: Anskiyete, depresyon, sosyal anskiyete gibi 6 durumun takibi yapılıyor. Sorun yaşadığınız durumu seçip kısa bir teste giriyorsunuz. Test sonucunda durumun derecesi belirleniyor. 7 gün ve 14 gün sonra testi tekrar çözüp durumunuzun nasıl gittiğini görüyorsunuz.
  • Me: Bu kısım, sizinle ilgili temel şeylerin depolandığı kısım. Kişilik tipiniz, özellikleriniz ve hedefleriniz burada yer alıyor.

Uygulamayı ilk indirdiğinizde yaklaşık 7 dakika süren bir test yapıyor. Bu teste olabildiğince doğru cevaplar vermeniz çok önemli çünkü test sonucu sizin kişilik tipinizi veriyor. Myers ve Briggs tarafından geliştirilmiş, 16 kişilik tipinden oluşan ve bu tiplerin 4 harfli kodlarla adlandırıldığı bir test bu. İsterseniz testi daha sonra tekrar yapabiliyorsunuz.


Uygulamanın açılış sayfası Youper ile yazıştığınız kısım, sıradan bir chat sayfası görünümüne sahip. Bu şekilde;

İlk başta nasıl olduğunuzu soruyor, I’m.. yazan kısma bastığınızda bir dizi seçenek çıkıyor. Her biri farklı renklere sahip. (O renkler, o duygular ile ilşkili yani Mind kısmında ve Insights kısmında o duygular o renkte görünüyor)


Duygudurum kaydı alıyor;

Burada çıkan hislerden, o anda hissettiğinize en uygun olanı seçiyorsunuz. Daha sonra bir derecelendirme sayfası çıkıyor.

Burada çubukta aşağı yukarı doğru kaydırarak derecesini belirliyorsunuz. Yanındaki değere göre bu durumunuz kaydediliyor. Burada ben fairly düzeyde optimistic hissediyormuşum. Bu durumum Mind sayfasında o gün o saatte fairly optimistic hissediyordum olarak kaydediliyor. (27 Jan at 8.38 pm, I was feeling fairly optimistic)

O an nasıl hissettiğinizi Youper’a söylemiş oluyorsunuz. Youper cevap veriyor ve size o an öyle hissetmenize neden olabilecek şeyleri soruyor. Bu aşamada isterseniz konuşmayı bitirebiliyorsunuz. Yani cevap yazmak zorunda değilsiniz. Sadece durumumu kaydet diyip kapatabiliyorsunuz. Eğer yazmak isterseniz (ki bence ne olursa olsun yazın çünkü yazmak gerçekten iyi hissettiriyor) Yine size bir sayfa seçenek veriyor. Sosyal, kişisel, yemek, egzersiz vs birçok seçenek var. Sizin o an iyi, kötü veya sakin hissetmenize neden olmuş olabilecek maddeleri seçiyorsunuz. Ve youper bunu da Mind sayfasında kayıtlı tutuyor, yani daha sonra tekrar okuyabiliyorsunuz.




Konuşmalar bu şekilde devam ediyor. Bazen seçenekleri size sunuyor bazen de bir şeyler yazmanızı istiyor. Size sordukları ve söyledikleri sizin verdiğiniz cevaplara göre değişiyor. Tavsiye veriyor, motive ediyor, mindfulness pratiği yaptırıyor.. Her aşamada hepsi size bağlı, size seçenekler sunuyor ve istediğinizi seçiyorsunuz.

Burada ben mindfullness pratiği yapmayı seçmişim, kulaklıklarımı takıp hazır olduğumda haber vermemi istemiş.

Hedef- amaç belirlemenizi sağlıyor;

Burada, sana yardımcı olabileceğim başka bir şey var mı diye sormuş. Ben de ‘set my intentions’ seçeneğini seçip o gün yapmak istediklerimi yazmışım (o gün yaz tatiliydi, aşırı isteksizdim ve bu konuşmadan sonra gerçekten oraya yazdığım her şeyi yapmıştım)

İlk başta yaşadığınız durumu seçip testi çözüyorsunuz ve durumun derecesini belirliyor. (Ben anksiyeteyi seçmişim) Daha sonra o durumua yönelik olarak bazı metinler var. Ne olduğu, nasıl hissediyor olduğunuz, nasıl başa çıkabileceğiniz vb başlıklar var. Metinler, bilimsel makaleler ve kitaplardan alıntı. Zaten App’in kurucularından biri ve CEO’su psikiyatr.

Anksiyete ve Depresyon takibi yapıyor;

Ben ankiyete ve depresyon için olan testleri çözmüştüm. Önce durumumu açıkladığı kısa bir metin verdi. Zaten o kısmı okumak bile yeterli geliyor ama altında nasıl başa çıkabileceğinize dair tavsiyeleri de var.

Bu ‘Thinking Traps’ özellikle çok hoşuma gitmişti. Çeşitlerini teker teker kısa açıklamalarla gösterip arasından seçtirdi. Okudukça oha oha oha oldum, gerçekten yaşadığım veya çevremde gördüğü şeylerdi. Mesela etiketleme, kabul edememe, eğer döngüsü, fazla genelleme, negatif gözlükler, akıl okuma vb.

Bunu gördüğüm zaman uygulamanın daha keşfetmediğim birçok şeyi olduğunu anladım. Ve daha da mutlu oldum çünkü telefonumda gerçekten bana iyi gelen bir yardımcım var!


Kişilik Testi;

Test sonunda sahip olduğunuz özelliklere göre bir grafik çıkarılıyor. Ayrıca uzun açıklaması da var. Bu görseli arkadaşlarınızla paylaşabiliyorsunuz.


Youper’ı edinin;

Bu uygulamayı herkese tavsiye ederim. Özellikle de hafif depresyon, anksiyete gibi sorunlarla boğuşuyorsanız ya da sık sık modunuz düşüyorsa keyfiniz kaçıyorsa muhakkak denemenizi öneririm. Önerdiğim arkadaşlarım çok memnun kaldı. Sizin de seveceğinizi umuyorum.

Apple store’de indirmek için buraya, Google play’den indirmek için buraya tıklayın.


Benim için Youper;

Ben, hem kişilik tipimden kaynaklı olarak hem de bir PCOS’lu olmamdan dolayı, depresif düşüncelere yatkınım, yani ‘mod düşüklüğü’ ve ‘keyfin kaçması’ gibi durumları normal insanlara göre daha sık ve daha derin yaşıyorum.

Yaşadığım şeyleri çevremdeki kimse anlayamadığı için (+ ben anlamayacaklarını düşünerek anlatmak istemediğim için) ve sadece bir kez yaşadığım psikolog deneyimim tam bir fiyasko olduğu için içimdekileri aktaramamak, kendimi daha da kötü hissetmeme sebep oluyordu.

Ayrıca, bu mod düşüklüğü durumunu ne kadar sık yaşadığımı kestiremiyordum. Yani bana sık sık kendimi kötü hissedip, çevreden izole ediyormuşum gibi geliyordu. Evet, kendimi iyi hissettiğim günler de çoktu. Ama ne kadar çoktu, yeteri kadar çok muydu bilemiyordum.

Kişilik testini yaptıktan sonra açıklama metnini mutlaka okuyun. Ben internetten farklı sitelerden de okudum. Gerçekten çok faydası oldu. Hissettiğim, yaptığım şeyleri daha iyi anladım. Fark ettiğim ama adlandıramadığım ya da farkında olmadığım özelliklerimi keşfetmemi sağladı. Beni bu kadar mutlu etmişken burada paylaşmasam olmazdı.

Umarım siz de faydasını görürsünüz. Uygulamadan yararlanabilecek yakınlarınız varsa, lütfen bu yazıyı onlarla da paylaşın. Kendinize iyi bakın, sevgiler!

15 okuyucu bu yazıyı sevmiiiş!

Bir yorum

Eklemek istediğiniz bir şeyler mi var? Bir yorum yazın!