Genel

Kıbrısta Üniversite Okumak // Diyetetik Okumak

Merhaba! Daha önce bir Beslenme ve Diyetetik Okumak yazısı yazmıştım. Sınav döneminde olduğumuz için o yazı çok ilgi gördü. Bir de onun Kıbrısta Üniversite Okumak versiyonunu yazmak istedim. Ben Kıbrıs’ı tercih ettiğim dönemde internette pek bilgi yoktu. Sözlüklerden üç beş sene öncesinin yazılarını okumuştum sadece. Genelde yorumlar kötüydü, sadece birkaç kişinin deneyimi iyiydi. Onlar da arkadaş konusunda şanslıymış sanırım. Bu konuda başka yazan var mı bilmiyorum, ben kendi deneyimimi paylaşmak istiyorum. Öncelikle belirteyim, benim deneyimim hiçbir açıdan iyi olmadı. 🙂 Arkama bakmadan kaçtım oradan. Kıbrısla ilgili; eğitim, üniversitelerin durumu, öğrencilik, masraflar, yurt ve evler, elektrik, ulaşım vb birçok konuya değineceğim.

Kıbrısta ne okudum ve nasıl yatay geçiş yaptım?

Kıbrıs’ta 2014-2015 döneminde okudum (yani aşağıda vereceğim fiyat ve eğitim bilgileri bu döneme ait, şuan nasıl bilemem.) Lefkoşa’da evde kaldım. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi‘nde Beslenme ve Diyetetik okudum. Okuduğum bölüme 34 binle girdim, ben girdiğimde bölüm 52 binle alıyordu. Sadece ilk senemi orada okudum, sene sonunda 3.89 ortalamam vardı ve Kastamonu Üniversitesi’ne geçiş yaptım. Aldığım derslerin hepsi kabul oldu, ama Kastamonu’da farklı olan dersleri almam gerekti. (Yani Kastamonuda 2.sınıf olduğum için, Kastamonu’da 1.sınıflara verilen ama benim Kıbrıs’ta 1.sınıf okurken orada olmadığı için almadığım dersleri almam gerekti. O da 2-3 ders falandı sanırım. O yüzden okul uzamadı. Dersler çakışsaydı okul uzayabilirdi. Ve benim tüm derslerim kabul edildi. Ama Kıbrıs’tan başka üniversitelerden geçiş yapan arkadaşların bazı dersleri kabul olmadı. Bunun garantisi yok. Ama geçiş yapacağınız yerde eğer kabul edilirseniz, kayda gittiğinizde ders intibağı -karşılaştırması/muafiyeti- yaptırıp okulun uzayıp uzamayacağını öğrenebilirsiniz.)

Öncelikle eğitimden bahsedelim.

Eğitim pek iyi değil. Ama zaten Türkiye’de de çok az okulda eğitim iyi. Bizim bölümde bölümün ana dersleri için Hacettepe, Gazi ve Ankara gibi köklü üniversitelerden profesörler gelirdi. Adamlar her hafta uçakla gelip ders anlatıp giderlerdi. Bu yüzden cumartesi günleri de ders olurdu. (Sınavları da cumartesi olurdu) Onun dışında diğer hocaların çoğu Kıbrıslı idi. Ben sadece 1.sınıfı orada okudum ve aldığım derslerin çoğu Türkçe İngilizce Matematik gibi YÖK dersleriydi. Bunları çok kolayca geçtim, hele matematik çocuk oyuncağıydı. Kıbrısta eğitim berbat ötesi olduğu için ve üniversitelerdekilerin büyük kısmı Kıbrıslı ve Afrikalılar olduğu için sorular basit oluyordu. Derslerin çoğuna hiç gitmedim bile, devamsızlık sorunumuz yoktu. İkinci dönem okula çok az gittim zaten. Rahat geçtim, çok rahat ortalama yaptım. Kıbrıs’ta okumak kolay. Üniversiteye yan gelip yatmaya gidiyorsanız Kıbrıs sizin için ideal bir yer.

Şehir ve Üniversite Seçimi;

Ben Lefkoşa’da UKÜ’de okudum. Diğerleri hakkında pek bilgim yok. UKÜ’yü ben tavsiye etmiyorum. Lefke’yi bence hiç düşünmeyin bile. Lefkoşa bile boktan ve sıkıcı bir yerken Lefke nasıldır bilemiyorum. Girne güzel turistik bir yer. Girne Amerikan da güzelmiş duyduğum kadarıyla. Orada okuyan arkadaşlarımdan kötü bir şey duymadım. Magosa’daki Doğu Akdeniz’e gitmiştim bir defa. Kampüs ortamı çok güzeldi. Üniversitede kampüs hayatı hayaliniz varsa bence orayı tercih edebilirsiniz. Lefkoşa’da bir de Yakın Doğu var, kampüsü ve eğitim nasıl bilmiyorum ama Lefkoşa güzel bir yer değil bence tercih etmeyin.

Üniversite kampüsleri;

UKÜ’de kampüs çok boktandı. Yani gerçekten bok kokan bir yerdi, çimleri lağım sularıyla suluyorlardı. Bildiğin fıskiyelerden fışkıran su bok kokardı. Arkama bakmadan kaçma sebeplerimden biri bu oldu. Sınıflar çok kötüydü, mimarisi ve kampüs düzeni berbattı. Üniversitenin hiçbir artısı yoktu. Aksine benden çok şey götürdü.

Masraf konusu;

Kıbrıs’ta yaşayacaksanız cebinizden çok para gidecek. İnanın bana. Türkiye’ye döndüğümde aylarca ‘Allahım her şey çok ucuz’ diye dolanıyordum marketlerde. Marketten iki üç şey aldınız diyelim, Türkiye’de max 10tl tutacaksa Kıbrısta 25.30 falan tutardı. Ben iki günde bir gidip ekmek su çikolata kahve alır 30ar 30ar bayılır gelirdim.

Dışarıda yemek de çok masraflı. Bence Kıbrıs’tayken hiçbir yerde et yemeyin 🙂 Ücretleri de şöyle örnek vereyim; o yıl Türkiye’de Leman’da 14 tl’ye yediğim yemek Kıbrıs’taki Leman’da 22 tl falandı. O yıllarda böyle yerlerde yemekler 10-20 tl arasıydı ama Kıbrıs’ta yemek+içecek+tatlı 45-50 tutuyordu. (Şimdi burada da uçtu tabi)

-Ev mi Yurt mu- Meselesi;

Ev işi çok sıkıntı. Peşin paranız olması gerek. Buradaki gibi aylık kirayla olmuyor. Ya evi tutarken tüm yılın kirasını peşin veriyorsunuz ya da tutarken 6 aylık verip 6 ay sonra da kalan kısmını yine tümden peşin veriyorsunuz. Bizim peşin paramız yoktu, ev sahibine lafın gelişi aylık yapsak olur mu dedik oda tamam dedi şaşırtıcı bir şekilde.Biz aylık ödedik 🙂 Kiramız 1050 idi, sonraki sene 1150 olmuştu. Ev eski bir yerdi açıkçası için acırdı o paraya. Evlerin fiyatları bölgelere göre değişiyor. Üzerinden iki sene geçtiği içi şuan bu konuda hiçbir şey hatırlamıyorum. Eğer Lefkoşa’da oturacaksanız tavsiyem, okula yakın yerden tutmanız.

Yurtlar da yanlış hatırlamıyorsam parayı peşin alıyordu. Yurt şartları pek iç açıcı değil ve oldukça pahalılar. Yemekleri de kötüydü. Okul ücreti ve yurt ücretini beraber ödeyip paket fiyatlarla indirim yaptırabiliyorsunuz. Ama nasıl olur bilmem, onu üniversitelerle konuşun. Bunlar özel üniversiteler olduğu için öğrenci kapmaya çalışırlar, arayıp ben üniversitenizi tercih edeceğim fiyatlar hakkında bilgi verir misiniz derseniz her şeyi sererler önünüze. Üstelik Türkiye’de tanıtım ofisleri var, üniversitenin sitesine bakın. Şehrinizdeki ofisi bulup gidin konuşun.

Elektrik ?

Kıbrıs’ta beni tüm elektronik eşyalarımın bataryası bozuldu. Akımı mı farklı ne bilmiyorum ya her şeyim bozuldu. Telefonum 2 gün, bilgisayarım 6 saat dayanırdı, Kıbrıs’tan döndüğümde telefonumu günde 3 defa şarj etmeye başlamıştım bilgisayarımın şarjı da 100 dakikalık filme bile yetmez olmuştu. Orada prizler üçlü bu arada. Gittiğinizde ilk işlerinizden biri iki üç dönüştürücü almak olsun. (Bence gitmeyin ama, beni yaptığım gibi internette yazanları dinlemeyip giderseniz diye söylüyorum.) Ayrıca elektrik çok pahalı orada. Ben 960 tl’lik elektrik faturası görmüştüm, lol. 3-4 aylık birikmiş faturaydı ama olsun yine de çok bence. Orada posta sistemi de düzgün olmadığı için faturalar, postalar falan eve pek gelmiyordu. Biz peşlerinde koşuyorduk. Türkiye’den annemlerin gönderdiği kargoyu bulmam 2 gün sürmüştü, 3 şube gezmiştim bulabilmek için.

Ulaşım konusu daha da boktan;

Şuan nasıl bilmiyorum ama ben oradayken şehiriçi ulaşım diye bir şey yoktu. Okulların ring servisleri vardı. Okuldan başlayıp şehirde belli yerlerden geçip okula geri dönerdi, halka şeklinde. Okuldan eve gelmem 10dk, okula bitmem 50-60 dk sürerdi. Ama servisler çok sık değildi. Okul servisleri dışında ulaşım olmadığı için servisi beklerdik okulda oturup. Böyle çok vaki kaybettim. Zaten Kıbrıs’ın benden en çok götürdüğü şey zaman oldu. Servis beklerken,serviste giderken kadar çok vakit kaybettim ki… (Kitap okusaydın diyeni vururum!) Şehir içinde dolmuşlar vardı ama bir iki kez kullandım. Eski püskü şeylerdi valla ve pahalıydı. Taksi de aşırı pahalı ama arabası olan öğrenciler de korsan taksicilik gibi bir şey yapıyordu o daha ucuzdu. Tabi ben ona da binmedim hiç, güvenmediğim için. Yani kısacası Lefkoşa’da şehiriçi ulaşım sorun.

Ercan’dan Ulaşım;

Kıbrıs’ta bir tane havaalanı var o da Ercan. Lefkoşa’nın dışında bir yerde. Havaş gibi servisler var KIBHAS diye. Onunla şehrinize gidiyorsunuz. Benim Lefkoşa’yı tercih etme sebeplerimden biri merkez olduğu için dahagelişmiş olduğunu düşünmem ve Ercan’a yakın olmasıydı. Pek gidip gelmediğim için yakın olmasının pek anlamı olmadı. Zaten bu önemli değil bence sizin için belirleyici bir faktör olmasın, bende olduğu gibi. KIBHAS’la gidersiniz gideceğiniz şehre.

Güvenlik;

Kıbrıs,benim yaşadığım dönemde çok güvenli bir yerdi. Gece 2-3’te kız kıza şort giyip rahat dolaşabilirdik. Sarkıntılık eden vs olmazdı. Hırsızlık vs olmazdı o dönemde.

Yani;

Şuan durum nasıl bilmiyorum. Ama çok gelişmiş olacağını düşünmüyorum. Kıbrıs, gelişmiş bir yer değil. Allah aşkına şehiriçi ulaşım yok ya. Doğru düzgün kaldırım bile yok biliyor musunuz? Yamuk yumuk saçma sapan şeyler var kaldırım diye. Şehirde düzen yok. Simit sarayında bir simit/poğaça ve bir meyve suyuna 10 tl falan ödersiniz. Kafelerde iğrenç yemeklere min 30 tl bayılırsınız.

Ama nedir? Alkol ucuzdur. Bu arada evet marketlerde ucuz yani ben 70lik rakıyı 22 tl’ye aldığımı bilirim. Ama barlarda falan ucuz değil. Türkiye’dekine yakın fiyatlar.

Size iki seçenek sunayım, hangisi olduğunuza göre karar verin;

#1: Eğitim pek önemsemiyorsunuz, üniersiteye gidip eğlenme derdinseniz, zaten sabahın köründe kalkıp ders gitmeye niyetiniz de yok, okula verecek azbuz paranız da var, alkolü de seviyorsunuz, belki kumarı da. Hah! Kıbrıs tam size göre bir yer!

#2: Eğitimi önemsiyorsunuz. Ama istediğiniz bölümde Türkiye’deki düzgün üniversiteleri puanınız tutmuyor. O yüzden önce Kıbrıs’a gidip, bir veya iki sene okuyup yatay geçişle Türkiye’ye gideceksiniz. Bence böyle ise yapmayın, gitmeyin. Sebebi şu: Kıbrıs yurtdışı olduğu için, yatay geçişlerde yurtdışı kontenjanından başvurmanız gerekiyor bu 1, Yurtdışı kontenjanını çoğu okul açmıyor bile bu 2. Ayrıca okulunuz yatay geçiş yapmanızı önlemek içi elinden geleni ardına koymaz bu da 3. Kıbrıs’tan yatay geçiş yapmak zor derler, doğru çünkü yurtdışı kontenjanı açılmıyor. Bence doğuda küçük bir yer de olsa istediğiniz bölümde puanınız tutan bir yere gidip, orada bir sene köpek gibi çalışıp ortalama yapıp sonra istediğiniz iyi üniversiteye geçiş yapmaya çalışın. Böylece yurtiçi kontenjanından başvuracağınız için kontenjan açılma ihtimali daha da yüksek.


Beni en büyük pişmanlığım tercih yaparken puanım tutmasına rağmen Artvin diyetetiğe değil Kıbrıs’a gitmek. Nedense mal gibi Kıbrıs’ın daha güzel olacağını düşünmüştüm. Nasıl denir bilmem, sanırım en iyi ifade: g*tümde patladı! olur. Keşke bir başkası bana bunu tavsiye etseydi de ben Artvin’ gidip, bir sene çalışıp ortalamamla geçiş yapsaydım. Şuan ya Hacettepe’de olurdum ya da yine Ege’de olurdum. Hayatta keşke demeyi sevmem, demem de. Ama eğer zamanda geriye gitme şansım olsaydı değiştireceğim tek şey bu olurdu.

Kıbrıs benden maddi manevi çok şey götürdü. Bomboş koskoca bir seneydi Kıbrıs. Çok kötü, çok karaktersiz insanlarla tanıştım. Çok kazık yedim, hak etmediğim muameleler gördüm. Çok üzüldüm, çok da ağladım. Berbat bir deneyimdi. Türkiye’den giden insanlar nedense orada çok pervasız, düşüncesiz ve adi oluyorlar. Hayatımda boyunca 9-10 farklı şehirde yaşadım, çok insan tanıdım. Ama Kıbrıs’ta gördüğüm kadar şerefsizini adisini görmedim. Bu kadar net konuşuyorum.

Güzel günlerim olmadı mı, oldu. Çok eğlendiğim günler de oldu. Ama buna değmezdi 🙂 O yüzden kimseye tavsiye etmiyorum Kıbrısta okumayı.


Eğer Kıbrıs’ta okumayı düşündüğünüz bölümde, gerçekten Türkiye’deki yerleri hiç tutmuyorsa tek çareniz Kıbrıs ise ve o bölümü gerçekten istiyorsanız gidin. Hayaliniz, hedefiniz o bölümse, Kıbrıs sizin hayallerinize giden basamak olacaksa gidin. (Ama tekrar sınava hazırlanma şansınız varsa bence oturun çalışın tekrar deneyin, yoksa gidin)

Dediğim gibi alkol kumar eğlence ve/veya kolay okuyup yan gelip yatarak diploma peşindeyseniz Kıbrıs sizin için ideal bir yer.

Ama idealleri,hayalleri ve hedefleri olan bir şeyler başarmak isteyen biri iseniz bence Kıbrıs size göre bir yer değil. Benim deneyimimin kötü olmasının birçok sebebi var. Bu biraz benim garip olmamdan daha doğrusu insanların beni garip bulmasından da kaynaklanıyor. Yani sizin deneyiminiz bu kadar kötü olmayabilir, hiç kötü de olmayabilir.


Ben şimdi nerede okuyorum, nasıl geçiş yaptım bilmeyenler buradaki yazımı okuyabilir.

Şimdilik söylemek istediklerim bu kadar, aklıma gelen bir şey olursa ekleme yaparım. Sormak istediğiniz bir şey varsa lütfen mesajla değil, aşağıda yorumlara yazarak sorun. Sizinle aynı şeyi merak eden başkaları da faydalanabilir böylece.

Sevgiler! Umarım istediğiniz yeri kazanırsınız. Emeklerinizin karşılığını alırsınız.

Not: Okul fiyatlarını yazmadım. Çünkü bilmiyorum. Okulların sitesinde yazar zaten fiyatları. Merak ediyorsanız açıp bakabilirsiniz. Bana gelip üniversite fiyatlarını soranlar oldu çıldırdım valla. Açın bakın siteden yahu. Sitede yazmıyorsa da okulu arayıp sorun. Üniversite tercih dönemi kolay değil biliyorum, ama okulları aramaktan çekinmeyin. Merak ettiğiniz her şeyi arayıp sorun. Utanıyorsanız da mail atın. Yatay geçiş başvuru döneminde ben 3 gün boyunca 30dan fazla üniversiteyi aramıştım.

Beslenme ve Diyetetik Okumak! || Diyetisyen Olmak

 

 

8 okuyucu bu yazıyı sevmiiiş!

4 Yorum

  • Selen

    Merhaba ben samsunda yaşıyorum adım selen. Tıp istiyordum fakat bazı nedenlerden dolayı sıralamam 47 bin geldi. Ama biyolojiyi çok sevdiğim için sağlık bilimlerindeki tüm bölümleri araştırdım ve beslenme ve diyetetiğin bana en yakın olduğunu gördüm. Samsun ondokuz mayıs üniversitesi beslenme ve diyetetik tutuyo. Ben kesinlikle kararımı verdim beslenme ve diyetetik okumak istiyorum kendi şehrimde.Ayrıca çalışmayı çok severim hiç gocunmam sabahlara kadar. Ben size yatay geçişler nasıl gerçekleştiriliyor onu soracaktım. Acaba ben de yüksek ortalama getirip hacettepeye falan geçebilir miyim lütfen yardım edin bu sene tercih yapıcam omü yü yazıcam beslenme ve diyetetik

    • Şeyma Mektepli

      Merhaba! Hacettepeye gecip gecemeyecegini, ortalama yapip yapamayacagini ben bilemem. Ilki Hacettepedeki saglik bilimleri fakultesinin yonetim kurulunun karari. Kontenjan acabilir de acmayabilir de. Acarsa basvurabilirsin, gecme sansin olur. Kontenjan acmazsa yapabilecegin hicbir sey yok. Ortalama ise senin calismana bagli tamamen. Yani olay sende suanda, benim diyebilecegim bir sey yok

  • selen

    Anladım yani tek yapmam gereken açar mı açmaz mı diye düşünmeden çok çalışmak gerisi gelir zaten değil mi? çok teşekkür ederim bu arada cevap verdiğiniz için.

Eklemek istediğiniz bir şeyler mi var? Bir yorum yazın!