Sağlık

Yogaya Nasıl Başladım? | Yeni Başlayanlar için YOGA

Merhaba! Şu hayatta severek yaptığım şeyleri sorsanız ilk 5te kesinlik YOGA olur. Bu konuda uzman olmasam da benim için bu kadar önemli olan bir şeyi bu blogda paylaşmasam olmazdı 🙂 Yazı biraz uzun olduğu için birkaç kısıma ayırdım -merak ettiğiniz kısma atlayıp okuyabilesiniz diye- şu kısımlardan oluşuyor;
Giriş – aha bu liste – yogaya başlama hikayem -ilk yoga deneyimim – yoga hakkında düşüncelerim ve birkaç uyarı – yoganın size sağlayacakları – yeni başlayacaklara tavsiyeler – severek yaptığım birkaç yoga rutini – birtakım uyarılar ve sakatlanma hikayem – Instagramda severek takip ettiğim yogi(ni) profilleri – yine birkaç uyarı ve sınav döneminde olanlara tavsiyeler – kapanışa giriş – özlü sözler bilmem neler ve tavsiyeler – kapanışın kapanışı ve namaste!

İlk yoga deneyimim 2013 yılında, sporla sağlıklı beslenmeyle tanıştığım dönemde oldu. Ondan öncesinde Yogayı çok büyük bir şey gibi görürdüm, böyle nasıl desem… Herkesin yapamayacağı, sadece belirli kişilerin yaptığı çok çok büyük bir şeydi benim gözümde. O kadar uzaktı ki bana yoga!

Çok iyi hatırlıyorum o dönemi, hayatımda ilk defa spor salonuna gidiyorum. Tabi makineler, hareketler vs her şey bana çok yabancı. Ne yaptığım, neyi ne için yaptığım hakkında hiçbir fikrim yok. Üstelik hiçbir spor geçmişim de yok yani ben aşırı aşırı inaktif, sokakta hiç koşup oynamayan hiçbir spor aktivitesine katılmayan bir çocuktum. Daha düne kadar koşamıyordum bile, düşünün!

Salonda artissslik taslamaktan başka bir şey bilmeyen iki tane antrenör bozuntusu vardı. Bir iki kez gittim salona, baktım olmuyor, yahu ben bu işi bir öğreneyim dedim. (zaten o dönemde depresyondayım dana gibi yiyorum yani salonda bir tarafımı yırtana kadar çalışsam yine olmaz ama o aralar bunu bilmiyorum tabi) Oturdum bilgisayarın başına, bir sürü youtube videosu buldum. Egzersiz videoları izlerken yandaki öneriler kısmında birkaç tane yoga videosu çıktı. Allah allah neymiş bu yoga nasıl bir şeymiş diye açtım birkaç tanesini izledim. Bir iki kez yurtta odada (sert zeminde, matsız) denedim, tabi her yerim acıdı ve bıraktım. Yine de indirdim o videoları. Ondan sonra uzun bir süre o videolara bakmadım. Zaten ben bu spora başlayıp da beslenme ve spora merak salınca bu işi ne kadar sevdiğimi fark ettim ve ‘Anne ben diyetisyen olcaaaam’ deyip üniversiteyi bırakıp eve döndüm. (Tabi bu kadar kolay bir süreç olmadı. Dedim ya, depresyondaydım. Şu anda diyetetik 3.sınıfım! Şaka gibi değil mi? Hehe, bence de! Okulu bırakma hikayemi de daha sonra anlatırım isterseniz)

Sonraki yıl, üniversite sınavına hazırlanırken masada sürekli yanlış pozisyonda oturmaktan sırt ve boyun ağrısı yaşıyordum üstelik sürekli oturmaktan bıkmıştım. İşte o zaman indirdiğim yoga videolarını açıp yapmaya başladım. Önce küçük küçük başladım. (Tek bir video ile, 5 dakikalık bir video.) Zaten 20 senedir spor namına hiçbir şey yapmamışım. Aşırı güçsüzüm ve hiç de esnek değilim. Yani yoga yapıyorum güya ama, yapamıyorum aslında. 😀

Tara Stiles’ın ‘Beginner Yoga’ videoları ile başladım. 5 dakikalık bir esneklik videosu vardı. İlk denemelerimde sadece bunu yaptım. (Video aşağıda) Vücudum hiç esnek değildi, en basit hareketleri bile yapamıyordum. Ama bir gün yaptım iki gün yaptım üç gün yaptım derken ilk günlerde yapamadığım hareketleri yapabildiğimi fark ettim ve bu gelişim çok kısa sürede oldu. Ben böyle esnekleştiğimi fark edince bir mutlu oldum bir mutlu oldum ki anlatamam ya. Havada uçuyorum resmen. Annemi kardeşimi falan çağırıp yapabildiğim hareketleri sırıta sırıta gösterdiğimi hatırlıyorum. Hani bu bacaklarını ayırıp ellerini yan taraflara koyduğu hareketler var ya. Ben onlarda değil öyle kolumu yere koymak, elimi yere koyup hafifçe yana eğilmekten fazlasını yapamazdım. Zamanla kolum yere yaklaştı, dirseğim yere değdi, sonra da rahatça kolumu yere koyabilir oldum. Şu anda da inanır mısınız… Çok rahatça bacağımın üzerine uzanabiliyorum, ellerimi ayaklarımın ötesinde kavuşturabiliyorum! Yahu leg split bile yapabiliyorum, ay daha nooolsun! (Leg split, şu bacakları ortadan cart diye ayırdığınız harekete deniyor. Benimkiler cart diye ayrılmıyor, yavaş yavaş ayrılıyor ama yani zamanla o da olur inş)

O dönemde yaptığım bir iki video daha vardı. Ama onların isimlerini hatırlayamıyorum. Bolca warrior pozları olduğunu ve o pozların sırt ve boyun ağrılarıma çok iyi geldiğini hatırlıyorum. Onların yerine sevdiğim başka egzersizler ekledim aşağıda.

Sonraki yıllarda dönem dönem yoga yapmaya devam ettim. Hiçbir zaman her gün düzenli yoga yapan biri olmadım. Sürekli okul – şehir değiştiren biri olmama bağlıyorum bunu. Hiçbir zaman bir düzenim olmadı çünkü. Ama yapacak olsam yapardım, bu bahane değil. Başladığımdan beri düzenli yapıyor olsam şu an yapanlara imrenerek baktığım o muhteşem pozları yapabiliyor olurdum. Ama geçmişe yakınmanın hiiiçbir mantığı yok, zamanla onları da yapacağıma inanıyorum!

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Ben bu konuda uzman değilim, gerekli tıbbi bilgiye sahip de değilim. Hiçbir eğitime veya yoga dersine katılmadım, bir yoga eğitmeniyle konuşmuşluğum bile yok. Evet, yoga pozlarını yapmak için her zaman -doğru- bir yol var. Ama bence yoga bu değil, yani yoga tamamen olması gerektiği gibi olması gereken hareketlerden oluşmuyor. Yogada ‘olması gereken’ bir şey yok, yoga size özel. Yaptığınız yoga ‘sizin yoganız’. Nasıl iyi hissediyorsanız, nasıl -kendiniz- hissediyorsanız öyle yapmalısınız. Vücudunuz yoga yaparken bile sürekli stres altında olmamalı. Yani evet, ben de downward dog (aşağı bakan köpek) yaparken
‘sırtım düz mü acebaaaa,
popomu az daha çıkarıyiiim hııııh
azcık karnı içeri çekelim hıh olduu
ay dur ay ayağım kayıyor ay ay ay düşüyorum ay’
diyorum ya da plankte dururken
‘huuu durabiliyoruuum,
karın içeri sırt düüüüz hıh oldu işte..
ay dur kolum yoruldu,
ay bileklerim acıdı,
yeter hadi be kadın yoruldum
diye de düşünüyorum tabi. ***Ama normalde kafamın içinde düşünceler savaş halindeyken yoga yaptığım sürede kendi içimde ne kadar sakin olduğumu ve sadece yaptığım pozlara odaklandığımı biliyorum. O an başka hiçbir şey düşünmediğimi biliyorum. Düşünsem bile birkaç nefes sonra unuttuğumun farkındayım. O gün ya da o hafta beni üzen, beni yoran ne varsa birkaç nefeste hepsini unutuyorum. O an tek derdim ayağım kayması ya da bileklerimin acıması oluyor ve evet ben bunu seviyorum. Birçok insana göre ‘çok düşünen’ tipte bir insan olduğum için yoga beni çok mutlu ediyor. Zamanla daha iyi olduğumu, daha esnek olduğumu fark ediyorum ve daha büyük bir şevkle yoga yapmaya devam ediyorum. ***



Bence yoga insanın kendisinin daha -farkında- olmasını sağlıyor. Kendinizi hissediyorsunuz. Vücudunuzdaki kasları tel tel hissediyorsunuz, her bir nefesle vücudunuzdaki gerginliklerden kurtuluyorsunuz, vücudunuza odaklanıyorsunuz. Kendinizi ‘dinliyorsunuz’, vücudunuza kulak veriyorsunuz. İnanın bana, normalde aşırı sportif biri olsanız bile yoga ile hiç farkında bile olmadığınız kaslarınızı tanıyacak, hissedeceksiniz. Plankte dururken zamanın aslında hiç de çabuk geçmediğini ve bir dakikanın ne kadar uzun bir süre olduğunu fark edeceksiniz. Headstand (baş üstü duruş) yaparken dünyayı bir de tersten göreceksiniz. Backbend (geriye bükülmeler) ile var olduğunu bildiğiniz ama hiç görüp hiç hissetmediğiniz sırt kaslarınızı fark edeceksiniz. Crow’da (karga pozu) durabildiğiniz ilk an yoganın tüm -elitliğini- bir kenara bırakıp ‘hüloooooğ durdum laaa’ diye sevineceksiniz. Kısaca kendinizi ‘fark edeceksiniz’ Bence bundan daha güzel bir şey yok. O an kendinizle baş başa oluyorsunuz, ve ben bunu çok seviyorum. Yalnızlığı çok sevdiğimden olabilir bu, ama bence herkesin böyle kendisiyle baş başa olduğu anlara ihtiyacı var.

Yeni başlayacaksanız, aşırı derecede sakinleştirici bir sesi olan Tara Stiles’ın Beginner Yoga videoları ile başlayabilirsiniz. Youtube’a -Tara Stiles Beginner Yoga- yazmanız yeterli, birçok videosu var. Esnekliklik ve güçlenme gibi gelişmeye yönelik videoları olduğu gibi birebir headstand gibi pozlara yönelik egzersizleri de var. Evet, bu videolar İngilizce! Bence İngilizce bilmiyorsanız bunları yapmayın, çünkü söylediklerini anlamak önemli. Nefes çok önemli! Videolara bakarak yapamazsınız, kendinizi sakatlama ihtimaliniz çok yüksek. Aşağıda Türkçe videolar ve Türk instagram hesapları da paylaşacağım. İngilizce bilmeyenler onlara bakabilir.

Ev sevdiğim videolardan biri bu, neredeyse her yoga egzersizim bununla başlıyor (ısınma gibi), bazen sadece bunu yapıyorum;

Bundan sonra o gün yapmak istediğim egzersize göre devam ediyorum. Eğer esneklik çalışasım varsa esneklik videoları açıyorum, eğer güçlenmek istiyorsam ona göre videolar açıyorum ya da çalışmak istediğim belirli bir poz varsa ona yönelik videoları açıyorum.

Rutin olarak yapmayı sevdiğim birkaç video burada; 

İzlediğim tek Türkçe yoga videosu bu diyebilirim. Güçlenme için çok etkili. Ama tamamen başlangıç seviyesi olan biri için zor olabilir diye düşünüyorum. Tamamen başlangıç seviyesi iseniz ve İngilizce bilmiyorsanız youtube’da ‘Çetin Çetintaş’ kanalına bakın, mutlaka size göre bir video vardır. Suryanamaskar (Güneşi Selamlama) videoları ile başlayabilirsiniz (Aşağıda Çetin Çetintaş’ın suryanamaskar videosu var örnek olarak)

Vaktim olduğunda, biraz uzun yoga egzersizi yapmak istediğimde kesinlikle bunu tercih ediyorum. 50dk ve mükemmel bir video. Güçlenmeye yönelik ve gerçekten enerji veren bir egzersiz.

Basit bir nefes egzersizi, başlangıç seviyesi için;

İlk başladığınızda bilek ağrısı çekmeniz muhtemel. Bilekler için bazen bu egzersizi yapıyorum;

Bunlar sadece örnek. Sizi fazla etkilemek istemediğim için yaptıklarımın tamamını paylaşmadım. İnanın bana youtube’da çok daha fazlası var. İzledikçe izledikçe yandaki önerilerden daha fazlasına ulaşabilirsiniz. Zamanla istediğiniz gibi bir rutin oluşturabilirsiniz. Bacaklarımın esnek olması hoşuma gittiği için ben bunlara ek olarak stretching yani esneme videoları da yapıyorum. Siz de hedeflerinize yönelik yapabilirsiniz. Videoları izleyip ‘ay ben bunları yapamam’ demeyin. Benim böyle diyerek kaçındığım birçok video vardı. Şimdi hatırladıkça kendime gülüyorum. Tabiki deneyin, öğrenmeye çalışın. Ama hiçbir zaman vücudunuzu yapamayacağı bir şeye zorlamayın. Kendinizi sakatlamayın. Bu sakatlıkların kalıcı olabileceğini unutmayın.

Ben tecrübesizliğimden çok çektim. Sınava hazırlandığım dönemde sol el bileğimi incittim ve YGS’ye bir ay vardı!!! (Evet, solağım) Geçtiğimiz yıl burpee yaparken sağ ayağımı incittim ve yaklaşık 5 ay yürürken acı çektim. Tam 8 ay spor yapamadım, yürüyüş bile yapamadım!!

Son olarak instagramdan birkaç yogi(ni) hesabı tavsiye etmek istiyorum.
Türkçe paylaşım yapan hesaplar; Çok sevdiğim çok minnoş bir self-taught yogini olan Büşra (@yoginifusra), az önce videolarını paylaştığım muhtemelen en en en ünlü Türk yogi olan Çetin Çetintaş (@cetincetintas), her videosunu hayranlıkla izlediğim Gizem Özdem (@gizemozdem1)
İngilizce paylaşım yapan hesaplar; hareketleri doğru ve yanlış şekliyle paylaşan muazzam bir profil Yongxian (@yongxianyoga – kesinlikle takip edin), hareketleri basit varyasyonları ve gelişim evreleriyle paylaşan yine muazzam bir hesap Lorraine (@catbradleyyoga – kesinlikle takip edin), hareketleri adım adım fotoğraflarla paylaşan Chelsea (@chelseasyoga – bence onu da takip edin!)

Bunlara ek olarak, en sevdiğim fitness ve beslenme hesaplarını yazmıştım. Instagram profilleri, youtube kanalları ve bloglar var. Hepsi Türkçe hesaplar, yazının linki burada.

Lütfen ama lütfen, bunları ya da başka videoları, egzersizleri, hareketleri yaparken çok dikkatli yapın ve doğru yaptığınızdan emin olun. Özellikle sınav dönemindeyseniz bileklerinize çok yüklenmeyin, kendinizi zorlamayın. Yine de yapmak istiyorsanız basit esnemelerin olduğu ve nefes egzersizlerinin olduğu videoları tercih edin! Bacaklarınızı ve sırtınızı esnekliğe fazla zorlamayın. O an vücudunuz sıcak olduğu için hissetmezsiniz ama ertesi gün yataktan kalkamayınca bu dediklerimi hatırlarsınız! 🙂

Uzun ama faydalı bir yazı olduğuna inanıyorum. Youtube’da bir çalma listesi oluşturup sevdiğim yoga videolarını eklemeye başladım. Henüz çok az video var, o yüzden şimdi linkini paylaşmayacağım. Daha sonra, yoga rutinimi tam anlamıyla oluşturduğumu hissettiğim zaman bir ‘Yoga Rutinim’ yazısı gelecek 🙂 Ama ne zaman olur, bilmem!

Yoga ile ilgili birçok kitap da var, ama hiçbirini alıp okumadım. O yüzden tavsiye edemiyorum. Yoga yapmamak için bahaneniz olmasın. Eğer matınız yoksa internetten alın yahu 10tl’ye bile mat var! Yoga ile ilgili birçok blog yazısı, video, pinterest görselleri vs var. Artık birçok şehirde yoga stüdyosu da var! Siz yeterki yapmak isteyin, kaynak bol. Ben çok bildiğimden mi yapıyorum? Yoo! Aslına bakarsanız hiçbir şey bilmiyorum bile denebilir.

Her şey sizde başlayıp sizde bitiyor. İnsanların size neyi yapıp neyi yapamayacağınızı söylemesine asla izin vermeyin. Sizi etkileyip, size yapamayacağınızı düşündürmelerine asla izin vermeyin. Bunu, sadece kendiniz için yapın. 
Her şey zamanla ve pratikle oluyor.
Öğreniyorsunuz, yapıyorsunuz. Ama tekrar söylüyorum; hiçbir zaman vücudunuzu yapamayacağı bir şeye zorlamayın.

Sevgilerimle,
Namaste!

Güncelleme: Evde yapabileceğiniz, mat bile gerektirmeyen, basit ve kısa yoga pratiklerinden oluşan bir yazı hazırladım: Evde Yapabileceğiniz Kolay Yoga Pratikleri

97 okuyucu bu yazıyı sevmiiiş!

10 Yorum

Eklemek istediğiniz bir şeyler mi var? Bir yorum yazın!