Genel,  Sağlık

Beslenme ve Diyetetik Okumak! || Diyetisyen Olmak


Merhaba! Bugün size okuduğum bölümden bahsetmek istiyorum. Özellikle son birkaç ayda diyetetik seçmekle ne kadar doğru bir tercih yaptığımı tekrar tekrar gördüm. İnsanın sevdiği bölümü okuması, ömrünün geri kalanında işini severek yapacağını bilmesi gerçekten çok çok çok güzel bir şey. Daha önce başka bir bölümde okuyup, onu bırakıp başka bölümü hedefleyerek tekrar sınava hazırlandığım için meslek seçme sürecinin ne kadar zor olduğunu çok iyi biliyorum.

Yazıda sırayla şunlardan bahsettim;
-Geniş özetle okulu bırakma hikayem
-Beslenme ve Diyetetik eğitim müfredatı (alınan derslerin içerikleri)
-Bölüm ve meslek hakkında düşüncelerim

Okulu bırakmamla ilgili, Kıbrısta üniversite okumakla ilgili ve yatay geçişle ilgili daha sonra ayrıntılı yazı yazmayı düşünüyorum ama önce bir özet geçmek istiyorum;
Ben aslında iç mimarlık istiyordum. Ama herkes o bölüm zor diye bik bik bik öttüğü için korktum ve vazgeçtim. Onun yerine yine tasarım bölümü olan endüstriyel tasarım tercih ettim. Bahtsızlığımla birçok şey üst üste geldi ve sınıfa da bölüme de uyum sağlayamadım + bölüm iç mimarlık kadar zor çıktı (daha da zor olduğunu bile iddia edebilirim!). Gerçekten seviyordum, istiyordum ama olmuyordu yapamıyordum. Gerçekten yapmak istediğim işin, sağlık alanında olması gerektiğine karar verdim ve kesin olarak okulu bıraktım. (O dönemde yazdığım duygusal ve düşüncesel olarak ayrıntılı bir yazı var, merak edenler okuyabilir. Linki burada. Sağlık seçmeye nasıl karar verdiğimi orada açıklamıştım) Diyetisyen olmaya kesin olarak ne zaman karar verdim hatırlamıyorum ama temeli o dönem spor salonuna gitmemle oldu. Sonraki sene dershaneye gidip sınava tekrar hazırlandım. Tek hedefim EGE DİYETETİK idi. Puanım tutmadı. Türkiye’de sadece doğudaki üniversitelerin diyetetikleri tutuyordu. Tüm ailenin mühendislik ısrarına rağmen diyetisyen olacağım diye tutturdum! Başka bölüme gönderirseniz yine sınava girer diyetetik kazanmaya çalışırım dedim. Ve 10. tercihimle Kıbrıs’a gittim, özelde tam burslu okudum. (diyetetiklerde son tercihim oydu, sonrası mühendislikti ama zaten Kıbrıs sıralamamın 15bin altındaydı yani garantiydi) İlk senenin sonunda 3,89 ortalamam vardı, Kastamonu‘ya yatay geçiş yaptım. Kastamonu’yu çok sevsem de kişisel gelişimim açısından yetersiz bir şehirdi. Bölümün eğitimi iyi değildi. Yıl sonunda yine 3,89 ortalamam vardı ve Ege‘ye yatay geçiş yaptım. 2 sene gecikmeli de olsa hedefime ulaştım! (Yatay geçiş yapmak, genelde herkesi korkutuyor. Ortalama yapmak zor gözüküyor. Ben bu konuda çok zorlanmadım. 3.89 çok astronomik gibi gözükebilir ama derslerde düzgün not tutma ve bir iki günlük çalışmayla zorlanmadan yaptım. Gerçekten zor olan kısım kontenjanların açıklanma süreciydi. Çok stresliydim, kontenjan açılmazsa korkusu beni bitirmişti. Ben iki defa yatay geçiş yapmış biri olarak, imkansız olmadığını belirtmek istedim.)

Şimdi gelelim diyetetik okumaya. Öncelikle bölümüme aşığım, diyetisyen olmak için çıldırıyorum bunu belirteyim. Büyük bir hevesle yazıyorum bu satırları, umarım aşkımı yansıtabilirim 🙂

Öncelikle genel hatlarıyla eğitim programından bahsetmek istiyorum.

Her üniversitede farklı bir program var, hele hele özeller çok farklı.
İlk sene temel ders Beslenme İlkeleri, bu dersin laboratuvarı da var ve biz ona Mutfak diyoruz. Bu derste temel karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral vb bilgileri öğretiliyor. (Bu maddeleri ilk 3 sene evire çevire detayın detayına kadar görüyorsunuz. ) Mutfakta da bunun uygulaması yapılıyor. Mesela yağ işlendiyse o hafta yağ uygulaması yapılıyor. Çeşitli yağlarla az ve çok yağlı kızartmalar deneniyor, mayonez gibi yağ ağırlıklı besinler yapılıyor vs vs. Beslenme ilkeleri dışında YÖK’ün zorunlu temel dersleri var Türkçe, İnkılap Tarihi, İngilizce, Bilgisayar, Matematik gibi. (Bunlar her bölümde ilk sene zorunlu zaten) İlk sene ayrıca Tıbbi biyoloji ve Genetik var.
İkinci sene tıp yani temel sağlık dersleri var; anatomi, fizyoloji, biyokimya gibi. Bu dersler bazı okullarda birinci sınıfta veriliyor. Anatomide, vücudun fiziksel yapılarını; fizyolojide vücuttaki sistemlerin nasıl işlediğini; beslenme biyokimyasında besinlerin vücuttaki metabolizmasını öğreniyorsunuz. Ege’de bunlara ek olarak hastalıklarla ilgili dersler var; Süregen Hastalıklar Fizyopatolojisi ve Dahili Hastalıklar Bilgisi olarak. (Bunlar benim önceki okullarım da yoktu ki bence bu dersler çok faydalı oldu) Bu derslerde bir diyetisyenin, temel bilgileri edinmesi ve doktorla anlaşabilecek kadar eğitim alması sağlanıyor diyebilirim. (Anatomi dersimize giren doktor hep böyle söylerdi) Tıp öğrencisi gibi anatomi kitabını yalayıp yutmanız gerekmiyor. Ayrıca temel gıda dersleri (gıda kimyası var her okulda. Ege’de gıda işleme diye bir ders daha var. Bu derslere gıda mühendisleri giriyor) ve mikrobiyoloji dersleri var. Bunlar beslenmeyle değil, besinlerle alakalı dersler.
3. sınıf artık olayın başladığı sınıf; Yetişkin Hastalıkları ve Beslenmesi, Anne ve Çocuk Beslenmesi, Toplu Beslenme Sistemleri (Kurumlarda beslenme), Toplum Beslenmesi vs. Bunlar temel dersler. Bu derslerde hastalıklar anlatılıyor ve bu hastalıklara diyetle tedavinin nasıl yapılacağını öğreniyorsunuz. (Bu dersleri ben henüz almadım o yüzden ayrıntılı bilgi veremiyorum) 3.Sınıf yazında toplum beslenmesi dersinin stajı var.
4.sınıf ise tamamen staj diyebiliriz. Haftanın 4 günü hastanede stajda oluyorsunuz. Stajlarda bölümlerde (hastanenin kardiyoloji, endokrinoloji gibi bölümleri yani) öğrendiklerinizle ilgili yazılı ve sözlü sınavlar oluyor. 3.sınıfta öğrendiğiniz teorik bilgileri stajda deneyimleyerek öğreniyorsunuz. Yani 4 senelik bölümün olayı tamamen bu senede diyebiliriz.

EGE Diyetetikte Egitim;

Oldukça iyi. Bölümünn, fakültenin yeri de cok iyi. (Yeni binaya taşındılar mı bilmiyorum, orası ana kampüsten ve hastaneden uzak) Hocaların bilgi birikimi ve tecrübeli olması gerçekten harika. Bizim ilk yıllarımızda sadece iki tane hocamız vardı, ama son senemizde tecrübeli ve bilgi birikimlerine sonsuz saygı duyduğum yeni hocala geldi.

Artik sağlık yüksekokulu da degil saglik bilimleri fakultesi oldu. Onu da soran çok olduğu için belirtmek istedim. Zaten bu ikisi arasında hiçbir fark yok, önemli bir şey değil bu.

Eğitim genel hatlarıyla böyle.

Bu bölümü düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken şeyler var. Mesela Türkiye’de bu bölümün eğitimi genelde kötü -bence-. Hacettepe, Ege gibi iyi okullarda veya İstanbul’un kaliteli özellerinde iyi bir eğitim alabilirsiniz. Onun dışında daha dün açılmış adı sanı belirsiz bir üniversitede okursanız iyi bir diyetisyen olabilme ihtimaliniz düşük bence. Diplomanızda diyetisyen unvanı almaya hak kazanmıştır yazar ama kan tahlili okumayı bile öğrenmeden mezun olursunuz öyle okullardan. Bence böyle okuyup mezun olmanın hiçbir anlamı yok. Eğer imkanınız varsa, İngiltere’de bu bölümü okumanızı veya yüksek lisans yapmanızı tavsiye ederim, muazzam imkanları var. Ben de yüksek lisans için yurtdışı düşünüyorum ama keşke lisansta gidebilseydim diyorum.

Diyetisyenlik kolay meslek, okuması kolay, yapması kolay, nolacak hastanede odasında oturup 8den 4e kadar diyet yazıyor demeyin. Böyle diyecekseniz bu bölümü seçmeyin. Yeterince boktan diyetisyen var piyasada. Ortalık instagramdan detoks diyeti yazan diyetisyen bozuntusu dolu ve üstelik insanların diyetisyenlere karşı önyargısı var. İnsanlar bu mesleğin ne kadar önemli olduğunun bilincinde değiller. Arkadaşlar, Diyetisyenlik fasa fiso bir meslek değil. Diyet dediğiniz kibrit kutusu peynir iki üç zeytin bol yeşillikten ibaret değil. Diyet yazmak bu kadar kolay değil… (Tek tedavi yöntemi beslenme tedavisi olan hastalıklar bile var.) Mesleğin önemini kavramanız çok önemli.

Bölüm, kendini geliştirmeye çok açık. (Garip bir cümle oldu ama) Kendiniz araştırıp, öğrenebileceğiniz birçok kaynak var. Ben mesela şu anda bunu yapıyorum. Yabancı kaynaklardan da çalışıyorum, okulda öğrendiklerime ek olarak. Öğrenmenin sınırı yok. Beslenmede kesin doğrular da yok. Sürekli okumanız, yeni araştırmaları takip etmeniz gerekiyor. İnternette online eğitimler var onlardan destek alabilirsiniz. Kendinizi geliştirmek için devamlı okumanız, araştırmanız gerekiyor. Gerçekten iyi diyetisyen olmak istiyorsanız okuldan aldığınız bilgiyle yetinmeyin. Çünkü asla yeterli olayacak. Kitap, bilimsel makale ve kendini geliştirme konusunda tavsiye isteyenler buradaki ayrıntılı yazımı okuyabilir; Beslenme ve Diyetetik Öğrencilerine Tavsiyeler

Yabancı dil olmalı mı? Hazırlık okumalı mıyım?

İngilizce bilmeniz önemli. Ek olarak Almanca öğrenebilirsiniz, Almanya sağlık konusunda öncü ülkelerden olduğu için. Ama İngilizce yeterli. Almanca öğrenmekle geçireceğiniz vakitte farklı alanlardan eğitimler alabilirsiniz. Zaten bölümlerde ilk iki sene İngilizce eğitimi veriliyor. Bence bu çok önemli. Bölümün gerektirdiği şeyleri önceden bilmeniz iyi olur diye düşünüyorum. Bölümünüz İngilizce ise ve İngilizceniz iyi değilse hazırlık okuyun, ama onun dışında bence hiç gerek yok. Dil geliştirmek, İngilizce ve Almanca öğrenmek üzerine yazdığım yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Mühendislik için fizik, sağlık için biyolojiyi sevmek gerek derler. Biyoloji sevmiyorum sağlık okuyabilir miyim diye düşünenler olabilir.

Bence okuyabilirsiniz. Ben öğrenmeyi sevdiğim için anatomi, fizyoloji, biyokimya gibi dersleri severek çalışıyordum, bu yüzden empati kuramıyorum pek. Ama bence yapabilirsiniz. Ha biyoloji sevmeyip tıp düşünüyorsanız ya da kimya sevmeyip eczacılık düşünüyorsanız bunlar zor olur. Ama diyetetikte biyoloji veya kimya sevmemekle çok zorlanmazsınız. Üç beş derste zorlanabilirsiniz, belki kalırsınız da ama ittire kaktıra geçersiniz bir şekilde hallolur 🙂 Ben geçen dönem gıda kimyasını öyle geçtim mesela…

Biraz da meslekten bahsedelim.

Öncelikle herkesin ilk düşündüğü; devlete kapağı atmak. Devlet hastanesine diyetisyen olarak girmek zor maalesef. KPSS ile yerleştiriliyorsunuz. Çok az kontenjan var, çok yüksek puan almanız gerek. (En son geçen sene en düşük 93’le Hakkari aldı, en yüksek 98 ile Sivas) Siz sormadan ben söyleyeyim, devlette maaşlar  2.900-3.400 Çalışma saatleri 8-4. Hastanede bölümlerde diyetisyen olabilirsiniz. Mesela göğüs hastalıkları diyetisyeni, onkoloji diyetisyeni gibi. Özel hastanelerde diyetisyen olabilirsiniz, onların maaşları bildiğim kadarıyla daha düşük ve çalışma saatleri daha fazla. Bunlar dışında devlette Toplum Sağlığı Merkezleri’nde çalışabilirsiniz. Onların maaşları daha fazla ve puanları da daha yüksek. Özel muayenehane yani diyet danışmanlık merkezi açabilirsiniz. Bu biraz riskli, çünkü sermaye gerektiriyor ve -devamlı- reklam yapmanız şart. Şimdi online diyet yazan diyetisyenler de var, evlerinden sizinle görüntülü görüşme yaparak diyet veriyorlar. Bu şekilde de çalışabilirsiniz. Seçenek bol. Bunların üstüne; akademik kariyer düşünebilirsiniz. Yüksek lisans yapar, akademisyen olursunuz. Geleceğin diyetisyenlerini yetiştirirsiniz. Bu biraz daha uzun bir süreç, zor ama imkansız değil. Eğer araştırmayı öğrenmeyi seviyorsanız, bilime merakınız varsa bence bu yolu seçebilirsiniz. Akademisyen maaşları ise yaklaşık 4500 civarı diye biliyorum. Bunlar dışında spor kulüplerinde, belediyelerde, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda, KYK ve özel yurtlarda, toplu yemek hizmeti verilen yerlerde, spor salonlarında ve otellerde de çalışabilirsiniz.

Düzenleme: Gelen maillerde sorular sorular doğrultusunda şöyle bir kısım ekledim;

Maaş ve iş imkanı konusunda:

Nerelerde çalışabileceğiniz ve maaşlar konusunda bildiklerimi, bir üst paragrafta yazdım. Onun dışında lütfen bana ‘mezun olur olmaz iş bulabilir miyim’ diye sormayın, böyle bir şeyin garantisini kimse hiçbir meslekte veremez çünkü 🙂

Üniversite tavsiye edemem. Hele özeller hakkında hiçbir bilgim yok. Hacettepe, bu bölümün öncüsü. Ege’nin kadrosu ve staj imkanı çok iyi. Eğer puanınız tutarsa iyi özellere tam burslu girmeye çalışın. Yurtdışından çok iyi hocalar getirtiyorlar. Üstelik eğitimi İngilizce olanlar var.

En önemli tavsiyem, bu bölümü istiyorsanız veya merak ediyorsanız birkaç üniversitenin sitesinden bölümün sayfasına girip ders içeriklerini ve ders programlarını okuyun güzelce. Bakın bakalım, ilginizi çekiyor mu? 🙂

‘Bölümü tercih edersem pişman olur muyum’ // ‘İş imkanı var mı?’ // Mezun olunca işsiz kalır mıyım? gibi ŞÜPHELERİNİZ varsa lütfen aşağıdaki bu üç yazıyı okuyun. 

Diyetisyen Didem Kanca Üstay ile yaptığım röportaj //

Diyetisyen Olcay Barış ile yaptığım röportaj // 

Diyetisyen Hande Seven Avuk ile sporcu beslenmesi üzerine yaptığım röportaj // 

Not: Mail ya da yorum atmadan önce lütfen yazıyı iyice okuyun. Yorumlarda sorulanlara bakın. Yazıda yazdıklarım, yorumlarda açıkladıklarım tekrar tekrar soruluyor. Burası diyetetik bilgi portalı/ forumu değil, benim kişisel blogum. Ben eğitim ya da yaşam koçu da değilim, benden kariyer tavsiye istemeyin lütfen. Sizin geleceğinizi belirleyecek konularda tavsiye veremem. Gelip bana üniversitelerin bölümlerin puanlarını soranlar oluyor, yahu ben sınava 2014’te girdim, kendi puanımı bile hatırlamıyorum, yapmayın lütfen 🙁

Yatay geçiş ortalama ile mi puan ile mi yapılıyor?

Bazı okullar puana, bazıları ortalamaya bazıları ikisine birden bakıyor. Geçeceğiniz okulun sitesine girip yatay geçiş yönergesini okuyun. Yönerge yoksa da arayın sorun ya da öğrenci işlerine mail atın. Merkezi yerleştirme ile yatay geçiş ve ortalamayla yatay geçiş farklı şeyler, kuralları farklı. Açıp YÖK’ün sitesinden okuyabilirsiniz.

Yatay geçiş yapmak zor mu kolay mı?

Bu sizin kapasitenize, okulun zorluğuna ve kontenjana göre değişir. Çok iyi ortalama yapsanız bile eğer geçmek istediğiniz okul(lar) kontenjan açmazsa hiçbir şey yapamazsınız.

Eğer okulunuz zor bir okul değilse, ortalama yapmak çok zor değil. Hatta ilk sene derslerin temelliğini ve basitliğini düşünürsek kolay bile diyebilirim. Ama kontenjan açılacak mı derdi insanı bitiriyor. Siz isterseniz 4.00 ortalama yapın, geçiş için kontenjan açılmazsa geçiş yapamazsınız, bunu unutmayın.

Not: Kıbrısta okumayı düşünenler de bu yazıyı okuyabilir;

Kıbrısta Üniversite Okumak // Diyetetik Okumak

‘Kilo alıp vere vere diyetisyen oldu!’ | Didem Kanca Üstay ile Diyetisyen Sohbetleri

‘İnsan yaşamına dokunabilmek’ | Olcay Barış ile Diyetisyen Sohbetleri

Simdilik bu kadar! Yazilarimi sevdiyseniz blogun en altindaki Eposta ile abone ol kismina mail adresinizi yazip abone olabilirsiniz. Siz onayladiktan yeni yazilarim mail gelen kutunuza dusecek.

Sevgiler!


Sormak istediklerinizi yorumlarda yazmanız, yazdıklarımızdan başkalarının da faydalanmasını sağlayacağı için daha etkili olacaktır. Özel konular için mail atabilirsiniz.

TERCİH DÖNEMİNDE OLAN ARKADAŞLAR İÇİN DENEYİMLERİME DAYANARAK BİR YAZI HAZIRLADIM, TERCİH YAPMAKTA ZORLANAN ve KARAR VEREMEYEN ARKADAŞLAR ONU DA OKUYABİLİR;

Üniversite Sınavına Hazırlananlara 10 Tavsiye


170 okuyucu bu yazıyı sevmiiiş!

173 Yorum

  • Tkare

    insanı heveslendirir bu yazı eline koluna sağlık çok güzel olmuş ?? İleride bir diyetisyen olduğunda danışmanın olmak dileğimle ??

      • Betül

        Merhaba ben Doğu Akdeniz de okuyorum Türkiye’ye geçmek istiyorum ortalamam 3.20 farketmez hangi devlet olursa olsun geçmek istiyorum olur mu ?

        • Şeyma Mektepli

          Merhaba, kriterler okuldan okula değişiyor. Eğer kontenjan açılırsa ve sizden daha yüksek puanlı birileri başvurmazsa geçiş yapabilirsiniz.

        • Merve

          Merhaba bu yıl yks hatırlanıyorum ve beslenme ve diyetetik bölümünü ıstiyorum. Ingilizceyi ünüversitede hangi seviyeden öğreniyoruz benim ingilizcem çok kötü mesela o yüzden hazırlık okumam gerekiyor mu ?

        • Şeyma Mektepli

          Merhaba, ilk sene A1-A2 seviyesi ingilizce veriliyor. Oldukça basit düzeyden başlıyor o yüzden endişe etmenize gerek yok. Hazırlık okumak vakit kaybı bence. Okumaya başlayınca düzenli çalışarak ingilizceni çok rahat geliştirebilirsin, dert etme hiç 🙂

      • Edalı Kız

        nerde okuyorsun ve sence eczacılığı kazanmak zor mu ? çok istiyorum ancak puanları çok yüksek yapabilir miyim bilmiyorum.ygs lys paunlarını söylersen çoook yardımcı olursun (belki moral anlamında ) :):)

        • Şeyma Mektepli

          Nerede okudugum yazida zaten yaziyor. Puanlari bilmiyorum, ben gireli 3 sene oldu ki girdigim senenin puanlarini bile bilmiyorum ben. Acip internetten bakabilirsiniz bunlara. Daha once de belirttigim gibi, bildigim her seyi yazida zaten yazdim ve burasi diyetetik bilgi portali degil. Ben sadece kendi deneyimimi yazdim.

      • Beyza Usta

        Ben bu yıl Esenyurt üniversitesi beslenme ve diyetetik kazandım ,ama üniversite ne kadar iyi bilmiyorum yatay geçişle geçmeyi düşünüyorum diğer yıllar ama ya gecemezsem diye korkuyorum sence diyetetik için üniversite önemli mi

        • Şeyma Mektepli

          Bence önemli. Önemli olmadığını düşünsem iki defa geçiş yapmazdım zaten 🙂 Bence elinden geldiği kadar çalışıp ortalamanı yüksek tutmaya bak. Geçiş yapamazsan da okuldan kalan vaktinde internetten, kitaplardan çalışır açığını kapatırsın.

  • Eda

    ben aöf yaşlı bakımı okuyup ds ilediyetk geçmek istiyorum. Yapalirimama örgündediyetik okuyabilir miyimonu bilmiyorum sözelciyim ama bu bölümüokumak istiyorum . Sizce okumalımıyım? Bu arada başarılar hayatınızda .

    • Şeyma Mektepli

      Merhaba! Senin neyi okuyup neyi okumaman gerektigine ben karar veremem tabi :), Eger gercekten bolume ilgin varsa, bence yapabilirsin. Temel biyoloji ve kimya bilgin yoksa bolumde buyuk ihtimalle zorlanirsin. Ama calisarak yapamayacagin bir sey degil. Ilk iki sene tibbi biyoloji, temel kimya, biyokimya, gida kimyasi vb dersler var. Istersen ders iceriklerine ve ders notlarina goz at once. Oyle karar ver. Sevgiler!

  • Toprak

    Merhaba bende bu yıl dgs ile geçiş yapacağım özellerde tercihim olacak yazınızı okudum inşallah bende hedefime ulaşmış olacağım:) iyi çalışmalar

    • Şeyma Mektepli

      İş bulma konusunda fazlaca bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Diğer okullara göre tecrübe ve bilgi birikimi olarak daha iyi yetişme ihtimaliniz var, bunu iyi değerlendirirseniz tabiki şansınız yükselir.

  • cemre

    Merhaba. Ben daha 9.sınıf öğrencisiyim önümde tam olarak 3 sene var. Ama ben bu mesleği çok istiyorum kendi kararlarıma uyarak bu mesleği okumak istiyorum. Bu mesleğin her ayrıntısını merak ediyorum. şimdi Ege üniversitesinde okumayı düşünüyorum. iyi ki bu yazıyı yazıp bize bilgi verdin. senin azmin bize örnek olup birçok insana ümit verdi. Umarım bende ileride bir diyetisyen olup diğer tüm nesillere örnek olurum. Sana da hayatında başarılar diliyorum.

    • Tuğba

      Merhaba! Ben 11.sınıf eşit ağırlık öğrencisiyim. Ama diyetisyenlik okumak istiyorum. EA dan diyetisyen olabilir miyim yoksa MF ye mu geçmeliyim ?

  • Eray

    mesleğin geleceğini nasıl görüyorsunuz?İş garantisi ve gelir olarak tavsiye eder misiniz?Şimdiden Çok teşekkürler…

    • Şeyma Mektepli

      Bence mesleğin önü açık. Malum şuan sağlıklı beslenme ve fitness modası var. Gelir konusunda ise masa başı oturup önüne gelene bilgisayar çıktısı diyet verirsen çok bir gelir elde edemezsin. Kendini geliştirirsen de kazancın da bol olur diye düşünüyorum. Ama bence diyetetik, dişçilik, tıp gibi sağlık bölümleri maddiyat açısından seçilmemeli. Bu mesleklerin ucunda başka insanların, toplumun sağlığı var. Temel amacımız insanlara yardım etmek olmalı. 🙂

  • Nids

    Merhaba ben diyetisyenlik okumak istiyorum ama hastanede çalışmak istiyorum maaslari çok az bence bide döner sermaye diyorlar onun insana ne kadar getirisi oluyor teşekkürler

    • Şeyma Mektepli

      Merhaba! Evet, sabit maaşları çok fazla değil. Döner sermayeden gelen gelir ise hastaneden hastaneye değişiyor yani baktığınız hasta sayısına bağlı. O yüzden belli bir sayı söylemem mümkün değil. Zaten pek bilgim yok bu konuda, bir şey söylemem yanlış olur 🙂

  • Özlem

    Merhaba bende Kıbrısta diyetisyenlik okumak istiyorum okullardaki eğitim hakkında kısa bir bilgi verirsen sevinirim

  • Hatice

    Ben 11.sınıfa gectim ve bu bölümü yeni tanıyorum sayenizde, çoğu sayfada bu bilgileri bulamadım. Bunun için teşekkür ederim. Sadece bir sorum var üniversiteleri bindelerine veya puanlarına göre seçmek doğru mu?

  • Deniz

    merhaba ben bu sene üniversiteye başlıyorum hayırlısıyla. benimde istediğim bölüm aslında eczacılıktı ama bende yanından bile geçemedim ikinci seneye kalmak istedim ailem müsaade etmedi bende ikinci seçeneğim olan diyetisyenliğe karar verdim tabi gelirse. bu yüzden yatay geçiş mevzusunu düşünüyorum ama bu konuda da insanlar gözümü korkutuyor çok zor diye. senin yazın bana o kadar umut verdi ki anlatamam. not ortalaman aşırı iyi yani seni tebrik ederim 🙂 insanlar yüzünden ya iyi bir ortalamam olmazsa istemediğim şehirde istemediğim bir üniversitede okumak zorunda kalırsam diye çok korkuyorum gerçekten ne yapacağımı hiç bilmiyorum çünkü bana olumlu yaklaşan hiç olmadı senin yazın dışında. sence ne yapmalıyım ilk sene bu kadar iyi bir ortalama için daha ne yapmam gerekli hani düzenli not demişsin ama işte gerçekten korkuyorum. kontenjan ya olmazsa diye. 2 kere yatay geçiş mükemmel bir şey senin adına çok sevindim umarım bende başarabilirim 🙁 çok uzun oldu kusura bakma endişe işte engel olamıyorum 😀

    • Şeyma Mektepli

      Merhaba! Oncelikle sen simdi diyetisyenlige gidip oradan eczaciliga mi gecmek istiyorsun tam anlamadim. Once boyle bir sansin var mi ogren. Bu seneki yatay gecis kontenjanlarina bak, kontenjani olan bir universiteyi ara. Tercih etmeyi dusundugun bir universitenin adini verip ben bu universitede diyetetik okuyorum sizin eczaciliga gecis yapmak istiyorum bu mumkun mu kabul eder misiniz de. YOK onay verse de bolumun yonetim kurulundan gecmen gerektigi icin ortak ders fazla yok diye onay vermeyebilirler bence. Muhtemelen kabul ederler ama isini sans birakma. Benim cevremde de yapamazsin edemezsin diyenler okulu biraktin iki yil kaybin oldu diyenler vardi. 4 sene gec girsem de istedigim yerdeyim ve hepsi agzinin payi alip oturdu. Simdi tek soyledikleri sey `seni cok takdir ediyoruz` oluyor. Ilk sene ortalama yapmak cocuk oyuncagi aslinda. Burada da yazdigim gibi pek ders yok. Eger diyetetikteb eczaciliga gececeksen, okulun bir sene uzayabilir bunu goze al. Eczacilikta kimya daha ayrintili oldugu icin aldigin dersleri kabul etmeyebilirler. Ama kabul etmeseler bile ikinci siniftan almak gerwken derslerle alttaki dersler cakismazsa okul uzamadan da devam edebilirsin. Hatta cakissq bile hocalardan onay alip dilekce verip ayni anda olan iki dersi alabilirsin. Eger diyetetij okumak seni mutlu etmeyecekse kesin eczaci olmak istiyorum diyorsan bence gitme cunku gecis yapamama ihtimalin var sonucta. Ama diyetetikte olabilir diyorsan git. Insanlarin ne dedigine bakma ne istedigini karar ver. Ben de diyetetik tutturamiyordum, annemler biyokimya gida muh falan yazdirmak istedi. Oraya gidersem derslere gitmem seneye calisir tekrar sinava girerim diye direttim. Pisman degilim, gida muhendisligine gitsem hayatin kararirdi adim gibi eminim. Senin icin en dogrusunu sen bilirsin. Dusun, tasin, kararini ver. Karar veremezsen mail at, konusuruz 🙂

    • Yasemin

      Merhaba ben diyetisyenlik okumak istiyorum lisede sayisal mi okumamamiz gerekiyor yoksa esit agirliktan olur mu ve sayisaldan korkuyorum diyetisyenliğe bayiliyorum ama bir tavsiyeniz var mi benim için?

      • Şeyma Mektepli

        Merhaba Yasemin, artık bölüm kısıtlaması yok diye biliyorum. Yani eğer diyetisyenlik için gerekli puan türünde yeterli puanı ve sıralamayı yakalarsan diyetisyenlik okuyabilirsin 🙂 Biraz daha fazla matematik ve fen çalışman gerek sadece. Ben sınava gireli çok uzun zaman oldu. Bu konuda okulundaki veya dershanedeki yetkili öğretmenlerin daha iyi bilgi sağlayabilir diye düşünüyorum.

        Şu anda konulara uzak olduğun için korkuyor olabilirsin, başlayınca devamı gelir ve alışınca korkunu yenersin merak etme 🙂 Hakkında hayırlısı olsun, sevgilerimle!

  • İrem

    Merhabalaar ben de şu an Kıbrıs’ta beslenme ve diyetetik okuyorum. Ama hayalim her zaman Marmara’ydı. Şimdi de yatay geçiş yapmayı düşünüyorum. Yazınızda 2 kere yatay geçiş yaptığınızı yazmışssınız ikisi de ganoyla mıydı? Sevgiler minnoş meslektaşım

  • Zeynep

    Ben lise öğrencisiyim.Biyolojiye gerçek anlamda bir ilgim var.Diyetisyenlik de 2 senedir hayalini kurduğum bir meslek.Ama bu yolda pes etmekten korkuyorum açıkçası.Akrabalarım arasında da diyetisyenlik de ne başka bir meslek bul kendine diyenler oldukça daha da çok umudum kırılıyor.Çalışmayı seven biriyim aslında ama bi bakımdan da diyetisyenlik kazanma gücü göremiyorum kendimde…

    • Şeyma Mektepli

      Merhaba! Bu yazimda da baska yazilarimda da surekli soyledigim bir sey var; Bir seyi gercekten istiyorsaniz insanlarin ne dedigini onemsemeyin. Eger sen en basta kendinden suphe ediyorsan baskalari sana niye guvensin? Ilk once senin isteyip kendine inanman gerek. Baskalarinin ne dediginin bir onemi yok. Yukarida okulu biraktigim donemi anlattigim kismi ac bak tekrar oku. Ne demek istedigimi cok iyi anlarsin. Akrabalari salla, bi` bok bildikleri yok onlarin ya bik bik otuyorlar sadece. Bilmemkim`in kizi diyetisyenlik okumus da issizmis bak falan filan hikaye bunlar. Gercekten istedigin buysa ve yapabilecegine inaniyorsan kesinlikle vazgecme! 🙂 Onunde daha zaman var, dusun tasin kararini ver. Ama karar verirken baskalarinin dedikleribe onem verme 🙂 Kazanamayacagini dusunuyorsan da bolumu kazanma egeye gecme hikayemi ac tekrar tekrar oku derim 🙂

    • zekk

      dıyetisyenliğe geçişi olan 2 yıllık bölümler var lys gırmeden oraya ordan dgs sadece mat 1 turkçe 1 2 +3 5 bı yıl fazla okumuş oluyorsun çok istiyorsan mesleği böyle bı kolay yolu da var puanlar olarak

  • Melek

    Merhaba açıkçası sana sormak istediğin yata geçişle ilgili çok sorum var bunları instegram dm den sorabilirmiyim acaba zira buraya yazmak pek yetmiyebilir gibi hissediyorumda

  • hilal yılmaz

    sevgiler ben yeni sonucunu ele almış yav mezuna mı kalsam diye düşünerek sonradan kıbrısı keşfetmiş biriyim… sıralamam 79k yani ben 14 bin kişi için mezuna kalmak istemiyorum… isizn gibi yatay geçiş yapmak istiyorum ve kıbrıs 118k ile aldığı için garanti gibi duruyor şimdilik. Yatay geçiş zor mudur kıbrısta hayat zor mudur gözüm korkuyor ama 1 yıl kalmak daha da korkutuyor açıkçası… Yatay geçişle yapabileceğim bir iş varken neden kalayım ki diye düşünüyorum çünkü 11 in başından beri 10k da da olsam diyetisyenlik yazaım ! diyordum … yani hedefim bu yönde. E seviyorum da en sevdiğim dersler daha ne olsun 🙂 diyeceğim o ki bana kıbrısta yaşam ve yatay geçiş (zorluk ve nasıl çalışmam gerektiği hakkında) bilgi verirseniz çokça mutlu olurum. Sevgilerle 🙂

  • Semanur

    Bende tercih yapacağım Kastamonu Beslenme ve Diyetetik tutuyor. Sizce okunabilir mi yoksa iyi bir üniversitede hemşirelik mi okumaliyim ?

    • Şeyma Mektepli

      Benim sunu yap demem yanlis olur sen omrun boyunca bu meslegi yapacaksin. Tercih sana kalmis. Kastamonuda egitim cok iyi degil ama okunmaz berbat bir yer de degil bence. Hemsirelikle diyetetik cok farkli bolumler, once hangi bolumu istedigine karar vermelisin