Boş Defter Değerlendirme
Kırtasiye

Boş Defter Değerlendirmek için 17 Farklı Yol!

Kapaklarına, tasarımına, güzelliğine tutulup hevesle bir sürü defter alıyoruz. Sonra bir sürü boş defter oluyor ve bunlarla ne yapacağımızı bilemiyoruz. Siz de böyleyseniz, merak etmeyin, yalnız değilsiniz 🙂 Bu yazıda önce hem kendi boş defterlerimi nasıl değerlendiğimden bahsedeceğim hem de size farklı defter fikirleri vereceğim.

Boş Defter Nasıl Değerlendirilir?

Yaklaşık bir buçuk yıl önce bir defter koleksiyonu yazısı yazmıştım, o zamandan beri çok şey değişti. Artık daha minimalist olmaya özen gösterdiğim için gereksiz şeyler almamaya çalışıyorum.

Haliyle yeni defter almıyorum. Zaten kapağı güzel, iç yapraklı değişik, spiralli/cilli vs diye diye bir sürü defter almışım. Yenisini almasam da uzun süre yetecek kadar boş defter var. Hiç kullanılmamış olanları arkadaşlarıma hediye etsem de bir çoğu yıpranmış ya da bir kısmı kullanılmış. Ben de farklı yollarla elimdekileri değerlendirmeye çalışıyorum.

Bu yazıda da size elinizdeki boş defter ile neler yapabileceğiniz hakkında birkaç fikir vermek istedim.

1 | Anı Defteri Oluşturun

Boş defter ile yapılabilecek en güzel şey anılarınızı biriktirmek bence.

Gittiğiniz müzelerden aldığınız biletleri, doğa gezilerinden yaprakları toplayıp biriktiren bir insansanız bunları anı defterinizle birleştirebilirsiniz. Bir şeyler biriktirmiyorsanız, sadece anılarınızı da yazabilirsiniz.

Anı Defteri Yapmak
Bu defteri ben kendim yapmıştım. (Yaprakları bir araya getirip iple diktim). 2018’de Barselona seyahatimden sonra Barselona anılarıyla doldurmuştum içini 🙂

\\\ Yazı Önerisi: Travel Journal Oluşturmak

Hayatınızın özel bir dönemi için anı defteri oluşturmak;

2020 Güncelleme: Ben bunu ilk defa geçen yaz yaptım, o yüzden yazıyı güncellerken bu maddeyi de eklemek istedim.

Sadece geziler ve seyahatler değil, hayatınızın belli bir dönemi için de anı defteri oluşturabilirsiniz. Ben geçen yaz Berlin’e Erasmus stajına gitmeden önce kendime A5 boyutunda ince bir defter dikip yanımda götürmüştüm.

Oradayken topladığım tüm biletler, kağıtlar, ambalajlar vs hepsini içinde biriktirdim. Yazıp daha sonra hatırlamak istediğim şeyleri yazdım. O an, sanki o anı hiç unutmayacakmışsınız gibi aklınıza kazınmış gibi gelse de, güzel ayrıntılar unutulabiliyor. Özellikle güzel bir dönemden geçiyorsanız, bir defterinizi bu döneme ayrılmış bi anı defteri yapabilirsiniz.

Mesela, benim yaptığım gibi bir Erasmus defteri olabilir. Üniversite ya da lise yıllarınız için bir defter yapabilirsiniz. Hatta buna arkadaşlarınız da notlar yazabilir (Ben defterimi yanımda taşıdığım bir gün, içine arkadaşlarım not yazmıştı. Kendi el yazıları olduğu için çook güzel oluyor!).

2 | Beslenme Kaydı Defteri

Ben bunu beslenmeye ilk ilgi duymaya başladığım dönemlerde yeme alışkanlıklarımı daha iyi anlamak için uygulamıştım. Gerçekten çok işe yarıyor. Zaten birçok diyetisyen ve doktor da hastalarına bu metodu öneriyor.

3 | Bullet Journal (BuJo) Yapmayı Deneyin

Son yıllarda bullet journal modası aldı başını gitti. Instagramda cicili bicili bujo sayfaları on binlerce takipçiye ulaştı. Yani, kabul edelim. Hangimiz heves etmedik? 🙂

Bujo hedeflerinizi, yapmak istediklerinizi, yapmanız gereken işleri, etkinlikleri, notlarınızı vs kaydettiğiniz bir defter. Çeşitli sembolleri ve kullanış şekilleri var.

Çoğu kişi genel olarak hedeflerini, alışkanlıklarını ve yapması gerekenleri takip etmek için kullanıyor. Sıkıcı ajandalara göre kat kat eğlenceli ve güzel bence. Süslemek zorunda değilsiniz, Bujo çok düzenli ve temalı olacak diye bir şey yok. İnternetten farklı bujo şablonları aratıp size en uygun olanı tercih edebilirsiniz. Pinterest’te bununla ilgili bolca örnek bulmanız mümkün.

05.07.2020 Güncelleme: Bir süredir ben de Bullet Journal kullanıyorum (kullanmadığım defterlerden birini BuJo yaptım ?, yakın zamanda blogda en basit şekilde nasıl bujo yapabileceğinizi anlatan bir yazı paylaşacağım. Takipte kalın!

4 | Postcrossing ve Mektup Arkadaşlığı Defteri Tutun

Postcrossing veya mektup arkadaşlığı yapıyorsanız bence bunu mutlaka yapın. Ben çok hevesli olduğum dönemlerde aldıklarımı da gönderdiklerimi de yazıyordum bir deftere. (Defter koleksiyonu yazımda bu şekilde kullandığım kendi defterimin fotoğrafını paylaşmıştım)

Ayrıca tüm mektup arkadaşlarınızla ilgili bir bölüm de yapın. İsimleri, adresleri ve temel özelliklerini yazın. Eğer bir sürü mektup arkadaşınız varsa okuduklarınızın hepsi birbirine giriyor. Yaşı, en sevdiği şeyler (dizi, film, kitap), hobileri, sevdiği renkler, sevdiği mektup/kartpostal tarzı gibi şeyleri not almak faydalı olabilir.

Mektup Arkadaşlığı Defteri
Mektup arkadaşlığı ve Postcrossing yapmaya başladığımda tuttuğum defter. Bana gelen ve benim gönderdiğim mektuplarla ilgili notlar alıyordum.

Bu defterden Postcrossing’e Yeni Başlayanlar İçin Tavsiyeler yazımda da bahsetmiştim. Merak ediyorsanız, ona da bakabilirsiniz.

5 | Duygu ve Düşünceleriniz Kaydettiğiniz Bir Defter Yapın

Bazen eski bloglarıma geri dönüp yazdıklarımı okuyorum. Hissettiklerim ve düşüncelerim ne kadar değişmiş (ya da değişmemiş) görebiliyorum ve bu gerçekten çok hoşuma gidiyor. Geçmişimi okudukça mutlu oluyorum.

Artık eskisi gibi kişisel yazılar yayınlamıyorum internette. Ama hala bir yerlere yazıyorum. 🙂 Telefonumdaki not uygulamalarına farklı hissettiğim anlarda, motivasyona ihtiyacım olduğu anlarda, aşırı mutlu olduğum anlarda kısa kısa notlar alıyorum. Siz de isterseniz bunun için bir defter oluşturabilir ya da benim gibi telefonunuza kaydedebilirsiniz.

 *  En çok kullandığım 5 mobil uygulama  \\\ Bu yazıda, yukarıda bahsettiğim not uygulamasını anlatmıştım.

6 | Egzersiz Günlüğü Tutun

Spora gidiyorsanız, gerçekten bunu yapmanızı tavsiye ederim. Ne kadar geliştiğinizi, esnekleştiğinizi, güçlendiğinizi görmek için mükemmel bir yol.

Benim en istikrarlı olduğum defter bu diyebilirim. Egzersiz programımı yazdım, her hafta yaptıkça tekrar sayısını ve kullandığım ağırlıkları yazıp tarih atıyorum. Plank süreniz, deadlift’te kaldırdığınız ağırlık vs hepsini kaydedin. Egzersiz öncesi ve sonrası nasıl hissettiğinizi de yazabilirsiniz bence 🙂

Burada küçük küçük notlar alarak bilgilerinizi de tazeleyebilirsiniz. Yemeğe vaktiniz olmadığında yiyebileceğiniz hızlı atıştırmalıklar, sevdiğiniz yüksek proteinli yiyecekler, denediğiniz besin destekleri vs. Kısa kısa notlar alarak bu defteri kişiselleştirebilirsiniz.

7 | Kahve veya Çay Tadım Defteri Yapmayı Deneyin

Eğer kahveye ya da çaya meraklıysanız ve farklı tatlar denemeyi seviyorsanız bir defterinizi bunun için ayırabilirsiniz. Kahve ya da çay temalı kapağı olan bir defteriniz bile vardır belki!

Tattığınız markaları, yöresel kahveleri veya çayları, aromalarını not edebilirsiniz. Kahve veya çay olmak zorunda da değil yani tatlı yemeyi çok seviyorsanız denediğiniz değişik tatlıları da yazabilirsiniz. Ben farklı kahvelere merak saldığım ilk dönemlerde kahve defteri yapıp kahve paketlerindeki bilgi etiketleri biriktirmiştim.

\\\ Yazı Önerisi: İlk Kahve Demleme Deneyimlerim | French Press ile Kahve Nasıl Demlenir?

8 | Farklı Fikirleriniz için bir defter ayırın

Yaratıcılık gerektiren işlerle uğraşıyorsanız, fikirleriniz için bir defter muhakkak edinin. Eğer varsa minik, ince ve yanında kalem takmak için lastiği olan defterlerden seçin ve o defteri devamlı yanınızda taşıyın. Ben bu iş için çoğu zaman telefonumdaki uygulamaları kullansam da defterim hala duruyor ve eve gittiğimde telefondaki notları deftere aktarıyorum.

Ben bu defter türünü çoğunlukla blog yazıları için kullanıyorum. Ajanda tarzı lastikli defterlerden birini bunun için ayırdım. Blogla ilgili farklı fikirlerimi ve yapacaklarımı ona yazıyorum.

Boş Defter Resmi

9 | Tarif Defteri Yapın

Yemek yapmayı sevseniz de sevmeseniz de bu defter işinize yarayabilir. Yemek yapmayı seviyorsanız zaten bu konuda yazmak da hoşunuza gidecektir. Geleneksel tarif defterleri yerine, kişiselleştirdiğiniz tariflerle ilgili notlar alabilir, tarifi deneyenlerin yorumlarını ve önerilerini not alabilir ya da kendi görüşlerinizi not alabilirsiniz.

10 | Blog Defteri

Blog yazmaya ilk başladığımdan beri bir blog defterim var. Yeni yazı fikirleri, yazılarda belirtmek istediğim şeyler, madde madde yazılacak olan yazıların alt başlıkları, blog tasarımında kullandığım renk kodları, internetten bulduğum değişik fontlar ve güzel renkler, işime yarayacağını düşündüğüm ve ilham aldığım sitelerin linkleri vs hepsini yazıyorum.

Bir wordpress ya da blogger blogunuz olmasa da Instagram profiliniz veya Youtube hesabınız için bir blog/vlog defteri yapabilirsiniz. Paylaşacağınız gönderileri önceden planlayıp açıklamalarının taslağını oluşturabilirsiniz. Gelen mesajlardan önemli olanları not alabilir ya da iyi etkileşim aldığınız hashtag’leri biriktirebilirsiniz.

11 | Yabancı Dil

Yeni bir dil öğrenmeye çalışıyorsanız öğrendiğiniz farklı kelimeleri aklınızda tutmak zor olabilir. Ben şu anda Almanca öğreniyorum ve İngilizce sözcük yani vocabulary çalışıyorum. Öğrendiğim yeni İngilizce sözcükleri yazdığım minik bir defterim var. Okuduğum kitaplarda ya da izlediğim dizilerde farklı bir kelime gördüğüm zaman buraya not ediyorum. Mümkün olduğunda açıklamaları da İngilizce yazıyorum. Almanca dil bilgisi özetlerim ve kelimeler için de B5 boyutunda 50 yapraklı ince bir defterim var.

\\\ Yazı Önerisi: Dil Öğrenmek ve Geliştirmek | İngilizce ve Almanca

12 | Kitap, Dizi, Film, Müzik Defteri Yapın (Dinle, Oku, İzle)

Okuduğunuz kitaplar ya da izlediğiniz filmler hakkında düşüncelerinizi yazdığınız bir defter yapabilirsiniz. Okuma hedefiniz, okuduğunuz kitaplar, kitap hakkında bilgiler ve kendi düşüncelerinizi yazabilirsiniz. Çok dizi izleyen bir insansanız dizilerinizi takip etmek için bir bölüm yapabilirsiniz.

Peş peşe birçok dizi izleyince olaylar unutulabiliyor. Yeni sezon başlayınca geri dönüp son sezondan birkaç bölüm izlemem gerekebiliyor. Özellikle mini diziler çok çabuk unutulabiliyor.

Dizi izlemeyi çok seviyorsanız, bir dizi defteri tutmanız güzel olabilir. Mevcut sezonları bitirince, imdb’den yeni sezon çıkış tarihine bakıp defterinize not da alabilirsiniz. Sevdiğiniz alıntıları da yazabilirsiniz.

Ben kitapları anı defterime, dizileri telefonuma, filmleri de ayrı bir deftere ya da bloga kaydediyorum. (Mesela: Film Önerileri // Kaçıp gitmeli Filmler) Nadiren film izlediğim için film hakkında düşündüklerimi unutabiliyorum, çoğu zaman filmi izleyip izlemediğimi bile unutuyorum o yüzden bir yere yazmak iyi oluyor.

13 | Bir İlgi Alanınıza Özel Defter Tutun

Normalde yaptıklarınızın, okuduklarınızın dışında bir ilgi alanınız varsa bununla ilgili bir defter oluşturabilirsiniz. Mesela ben birkaç sene önce HTML ve CSS’e merak sarmıştım. Edx’ten ve w3schools’tan çalışıyordum. Bu süreçte öğrendiklerimi not ettiğim bir defterim vardı. Sonra fitness’a merak saldım ve fitness hakkında öğrendiklerimi yazdığım bir defter oluşturdum. Şimdi de SEO öğreniyorum ve ona özel bir defter yaptım.

Öğrendiklerinizi pekiştirmek ve istediğinizde açıp bakabilmek için güzel bir yol. Ben kod defterime de fitness defterime de ihtiyaç duydukça açıp bakıyorum, iyi ki yazmışım.

14 | Alışkanlık Takipçisi

Yeni alışkanlıklar edinmeye, günlük rutinlerinize yeni bir şeyler eklemeye çalışıyorsanız bunları takip ettiğiniz bir defter yapabilirsiniz. Ben edinmeye çalıştığım alışkanlar, uyku süresi ve Almanca çalışmalarımı takip etmek için bir defter oluşturdum. Bujo’dan yola çıkarak yapmıştım ama bence bambaşka bir şey oldu.

Günlük hedeflerimi yazdım, bir aylık bir tablo oluşturdum. Her günün sonunda 23:00’te telefonum hatırlatıyor ve defterimi açıp yaptıklarıma tik yapmadıklarıma çarpı atıyorum.

Yeni alışkanlıklar edinmeye çalışırken birden büyük köklü değişiklikler yapmak ve aynı anda birçok şeyi değiştirmeye çalışmak sizi zorlayıp kısa sürede pes etmenize neden olabilir. Çok normal, bunu kendimizken beklemek gerçekçi değil çünkü.

Böyle yapmak yerine, birer birer ve yavaş yavaş ekleyin. Yani normalde saatt 11-12 gibi kalkıyorsanız bir anda sabah 8’de kalkıp ders çalışmaya başlamayı hedeflemeyin. Önce gün gün yarımşar saat öne çekerek başlayın. Uyku düzenini sağladıktan sonra başka bir alışkanlığı günlük rutininize eklemeye çalışın.

Boş Defter Sayfası Washi Tape
Çok beğenerek aldığım defterlerden biri. Yıllarca bekledikten sonra Şükran Günlüğü oldu kendisi 🙂

15 | Şükran Günlüğü

Bu yazının altına gelen yorumlarda, Sümeyra önermişti şükran defteri yapmayı. Bir süredir ben de uyguluyorum. Bir deftere, her gün gün sonunda o gün şükran duyduğum şeyleri yazıyorum. Ayrıca, o gün yaptığım şeyler ya da davranışlarımla ilgili neleri daha iyi yapabilirdim onları not alıyorum. Bir de kendimi motive etmek için o günün kazançlarını yazıyorum. Günün kazançları kişisel ve iş ile ilgili bir şeyler olabiliyor. Üçü de birbirine benzer gibi görünse de aslında bu pozitif düşünceleri deftere aktarmak tekrar tekrar pratik yapmamızı ve iyi düşüncelerin devamlı olmasını sağlıyor bence. Zor bir dönemden geçiyorsanız ve olumlu düşünmekte zorlanıyorsanız bu defteri yapmanızı kesinlikle öneririm. İnanın bana, en kötü günde bile o gün için yazabileceğiniz olumlu bir şey bulabilirsiniz. (Bu çabanız bile olumlu bir şey aslında, onu bile yazabilirsiniz)

16 | Rüya Günlüğü

Bu yazının altına gelen bir diğer yorum Elzem Eylül Cengiz’in önerisi: Rüya Günlüğü tutmak. Aslında çok güzel bir fikir, benim hiç aklıma gelmemişti.

Daima yatağınızın başında tutup uyandığınız anda not alabileceğiniz bir defter yapabilirsiniz. (Ben bunu gece yatağa gelince ansızın gelen değişik fikirler için yapıyorum aslında)

17 | Alıntı Defteri

Sevdiğiniz şarkı sözleri, dizi ya da film izlerken denk geldiğiniz güzel cümleler, şiir seviyorsanız şiirler, sizin için anlamlı olan özel alıntılar, size ilham veren cümleler.

Minimalizm: Anlamlı Bir Yaşam, İkigai ve Pembe Fili Düşünme gibi kitaplar okuduktan sonra beğendiğim ve bana ilham veren cümleleri yazdığım küçük bir defter yapmıştım. Yanımda kitap taşımak hoşuma gittiği için küçük ve ince bir defter seçmiştim, onu da rahatça yanımda taşıyabilmek için.

Bunu özellikle de kitaplara özen gösteren ve cümlelerin altını çizmek istemeyenlere öneririm. Bu şekilde o boş defter, size daima ilham veren bir deftere dönüşebilir. ✨

\\\ Yazı Önerisi: Reading Slump’tan Kurtaracak 5 kitap Önerisi

Boş Deftere Ne Yazılır?

Eğer bu fikirlere yönelik özel bir defter yapmak istemiyorsanız, hepsinin karması sayılabilecek bir defter yapabilirsiniz. Uzun süre ajanda tutmakta zorlandıktan sonra ben geçen sene böyle bir defter tutmuştum.

Günlük ya da haftalık yapmam gerekenler, unutmak istemediğim şeyler, hazırlamam gereken evraklar, pasaport için gerekli belgeler, sevdiğim kitap alıntıları, almak istediğim şeyler, bitirme tezi ile ilgili notlar, sevdiğim şarkılar, güzel anılar, düşüncelerim, farklı fikirlerim, yapmak istediğim şeyler, hedeflerim, gittiğim etkinliklerde aldığım notlar, stajda toplantı notları..

Hepsini ve muhtemelen çok daha fazlasını yazdım o deftere. 2018 Aralık ortasında başlamıştım (Yeni yılı beklersem, hevesim kaçabilir diye o an başlamak istedim) Tam 1 sene sonra Aralık 2019’da defter bitmişti.

Üniversitenin son senesinde, stajda, tez süresince, Erasmus hazırlıklarında, Erasmus sürecince, mezuniyet sonrası tam 1 sene boyunca bu defter yaptığım ve yapmak istediğim her şeyin kaydı oldu. Tam olarak ne yapmak istediğinizde hala kararsızsanız, böyle bir defter yaparak boş defter değerlendirebilirsiniz. Bu da 18. madde olsun 🙂

Umarım yazı hoşunuza gitmiştir ve boş defter değerlendirebileceğiniz farklı yollar keşfetmişsinizdir. Yazılarım hoşunuza gittiyse, bu sayfadan abone olabilir ve yeni yazılarımdan anında haberdar olabilirsiniz: Abone ol

Yazıyı sevdiyseniz, aşağıdaki paylaşım butonlarını kullanarak sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Sevgilerimle,

Şeyma

666 okuyucu bu yazıyı sevmiiiş!

20 Yorum

Eklemek istediğiniz bir şeyler mi var? Bir yorum yazın!