Genel

Üniversite Sınavına Hazırlananlara 10 Tavsiye

Beslenme ve diyetetik okumak yazımdan sonra o kadar çok mesaj aldım ki… Lise öğrencileri, sınava girecek olanlar, tercih döneminde olanlar vs. Herkeste kafa karışıklığı var. Ne yapacaklarını ne yapmaları gerektiğini bilmiyorlar. Özellikle dikkat ettiğim ve benim karşı olduğum birkaç durumla da sık sık karşılaşıyorum. İleride yaşayacağınız hayatı büyük ölçüde belirleyecek bir tercih dönemi bu. Sadece üniversite sadece bölüm seçmiyorsunuz, hayatınızın kalanında ne yapacağınızı seçiyorsunuz. O yüzden, ben daha önce tasarım okuyup bırakıp tekrar sınava girmiş ve şu anda istediği bölümü okuyan bir insan olarak birkaç tavsiye yamak istedim sizlere;

1 – Doğru meslek seçimi gerçekten çok önemli.

İyi bir üniversitede okumak yeterli değil, sırf üniversite iyi diye hiç düşünmedikleri istedikleriyle alakasız bölümlere giden insanlar görüyorum. (Yani istedikleri bölüm tutmuyor mesela, iyi bir üniversitenin daha düşük puanlı başka bölümlerine gidiyorlar) Bunu yapmayın. Muhteşem bir üniversite hayatınız olabilir, çok güzel 4-5 sene geçirebilirsiniz ama sonraki 25-30 sene sevmediğiniz mesleği yapmak buna değmez.

2 – İnsanlar bir işi yapmak için istemek ve sevmek yeterli diyor, ben buna katılmıyorum.

İstemek, sevmek kadar o işe yatkın olmanız ve o işi yapabilecek kapasiteniz dayanıklılığınız olması da çok önemli. Mesela tasarımcı, mimar vs olmak istiyorsanız istemek ve sevmek kesinlikle yeterli değil, çizim yeteneğinizin ve yaratıcılığınızın olması hayal gücünüzün sınırsız olması şart gibi bir şey. Ben tasarım okurken bu yüzden zorlanmıştım, yaratıcılık ve yetenek gerektiriyordu. Ve ben o bölüm için yeterli değildim, daha doğrusu; uğraşıp kendimi geliştirecek kadar istemiyordum o kadar sevmiyordum o mesleği.

3 – Sırf aileniz istedi diye, aile büyüğünüz tavsiye etti diye severek yapmayacağınız bir mesleği seçmeyin.

4 sene bitmeden ya kafayı yersiniz (hele tıp, hukuk gibi zor bir bölümse peeeh) ya da bir iki sene sonra dayanamayıp bırakır gelirsiniz. O işi yapmayacaksanız en baştan gitmeyin, hem vakit hem de nakit kaybetmeyin. (Bir yıllık eğitim yaklaşık 20 bine falan patlıyor. Yurt + yemek + harçlık) Eğer gidecekseniz de -özel durumlarınız varsa yani gitmek zorundaysanız- ilk senenizde hem okula gidin, hem tekrar sınava hazırlanın ya da istediğiniz bölüme yatay/dikey geçiş yapın (İstediğiniz bölüme puanınız yetmiyorsa şu yatay geçiş işini bir araştırın. Düşük puanla bir yere girip, yatay geçişle daha iyi okullara geçebilirsiniz).

4 – Gerçekten yaparken seveceğiniz bir meslek seçin.

Bu severek yaptığınız herhangi bir şey olmamalı, gerçekten ömrünüzün sonuna kadar her gün yapacağınız, sizin kimliğinizle özdeşleşecek mesleği seçin. Hobi gibi sevmekle- yani hoşlanmakla, gerçekten severek iş olarak yapmak arasında dağlar kadar fark var. Bu ikisini ayırın. Kendinizi o mesleği yaparken hayal edin ve düşünün; gerçekten mutlu ediyor mu sizi?

5 – nasıl olsa gelmez ya da olsun yazalım ne olacak bir şey kaybetmezsin gibi saçma tavsiyelerle –istemediğiniz şehirleri veya istemediğiniz bölümleri– tercih listenize eklemeyin!

Bana zorla gıda mühendisliği yazdırdılar, tercihler açıklanana kadar yemin ediyorum aklım çıktı. Geçen sene iki üç tane gıda dersim vardı, beslenme derslerini 80-90la geçerken, gıda derslerini 60la zor geçtim. O tercih listesini hatırladıkça resmen şükrediyorum gıda mühendisliğinin gelmemesine. Nasıl olsa gelmeyecekse yazmayacağım ulan niye yazıyorum deyin, yazmayın! Tercih listenizde, ya o gelirse!?! diye düşündükçe sizi korkutan, ödünüzü patlatan tercihler olmasın!

6 – Düşündüğünüz meslekle ilgili şüpheniz varsa ya da öğrenmek istedikleriniz varsa, o mesleği yapan kişilerle konuşun.

Çevrenizden biri olabilir, tanımadığınız internetten bulduğunuz biri de olabilir. Mutlaka sorun, yüz yüze konuşmaya utanıyorsanız mail atın. Bir şey kaybetmezsiniz. Ama maili yazarken düzgün bir dil kullanın, resmi yazın. Karşınızdaki sizin büyüğünüz, bunu unutmayın. En kötü ihtimalle cevap vermez yani, sormak istediklerinizi maille sorun, öğrenmeye çalışın. Ben okulu bırakmak istediğim dönemde birçok tasarımcıyla konuşmuştum, çok faydası oldu.

7 – Üniversite seçerken fırsatlarını araştırın.

Mesela ben Erasmus yapmayı çok istedim, ama Ege’de Diyetetik bölümünde Erasmus yok. Bölümün hocalarını da araştırın. Eğitim programlarını karşılaştırın.

8 – Bu mesleği seçmek istiyorsanız (ya da başka meslekler için de geçerli bu) açıp okulların internet sitelerini, bölümün sayfasını inceleyin.

Ders müfredatına göz atın. Ders içeriklerine bakın, ilginizi çekiyor mu inceleyin.

9 – Bence ne olursa olsun Kıbrıs’a gitmeyin.

Hele maddi durumunuz ortalama veya ortalama altıysa hiç gitmeyin. Boktan bir yer. Doğu Akdeniz belki, bir derece iyidir. Girne Amerikanda bazı bölümler iyi diye duydum. Onun dışında Lefkoşa, Lefke falan yaşanacak yerler değil. Kıbrıs, yurtdışı olduğu için yatay geçişlerde yurtdışı kontenjanına göre başvurulur. Çoğu okul yurtdışı kontenjanı açmaz. Kıbrıs’tan Türkiye’ye geçiş zordur. Burada daha ayrıntılı açıkladım;

Kıbrıs’ta üniversite okumak //

10 – Puanınız düşükse, üzülmeyin. İstediğiniz yeri tutmuyorsa, üzülmeyin. O bölüme giden tek yol puanı tutturmak değil.

Yatay geçiş ve dikey geçiş nasıl yapılır, hangi şartlarla hangi ortalamalarla yapılır öğrenin. (Tıp, hukuk gibi bölümlerde bu var mı bilmiyorum. Hukukta adaletten DGS ile geçiş var ama TIP için yatay veya dikey geçiş var mı bilmiyorum, olduğunu sanmıyorum) Mesela diyetetik okumak istiyorsunuzdur, ama puanınız yetmiyordur; olabilir. 2 yıllık bir bölüm okuyup DGS ile Diyetetik bölümüne dikey geçiş yapabilirsiniz. Eğer Hacettepe istiyorsanız, ama puanınız Artvin’i tutuyorsa gidip bir sene ortalama kasıp sene sonunda Hacettepe’ye yatay geçiş başvurusu yapabilirsiniz. (Yatay geçiş ve Dikey geçiş için her sene kontenjan belirlenir, kontenjan açılmayabilir, açılsa bile sizden yüksek puanlı birileri başvurursa onları alırlar. Yani bu kesin yapabileceğiniz bir şey değil.) Şu anda ben Ege’de diyetetik okuyorum, sınava girdiğimde YGS sıralamam 47bindi. Sınıf arkadaşlarım (sınavlar gelenler) 9-10bin gibi muazzam sıralamalarla gelmişler. Ben de onlarla aynı sınıfta okuyorum, yatay geçişle geldim. Ama hayvan gibi ortalama yaptım da öyle geldim. Mesela Marmara’ya da başvurmuştum yatay geçiş için. İlk 10’a bile giremedim sıralamada. Başvuranlar arası en yüksek ortalama bendeydi, (hehe) ama Marmara Üniversitesi hem ortalama hem üniversite sınavı puanına bakıyor seçim yaparken. Benim puanım düşük olduğu için ortalamamın yüksek olması yetmedi. Bazı okullar sadece ortalamaya bazı okullar hem ortalama hem puana bakar. Bunu okulun web sitesinden yatay geçiş yönergesini indirip okuyup öğrenebilirsiniz.

Daha önce yazdığım şu iki yazıyı da okuyabilirsiniz, farklı bir hikaye görmek isterseniz;

Kıbrısta Üniversite Okumak // Diyetetik Okumak

Beslenme ve Diyetetik Okumak! || Diyetisyen Olmak

Sizin için en hayırlısı en iyisi neyse o olsun. Hepinize kolay gelsin, sevgiler!

12 okuyucu bu yazıyı sevmiiiş!

Eklemek istediğiniz bir şeyler mi var? Bir yorum yazın!