Gece | Kitap Hakkında Düşüncelerim
Birkaç ay önce, dünya tarihiyle ilgili ne kadar az şey bildiğimi fark edip bu konuda kitaplar okumaya merak salmıştım. Instagram hesabımdan bir hikaye paylaşarak, takipçilerimden önemli tarihi olayları anlatan yani o dönemlerde geçen romanlar önermelerini istedim. Çoğunlukla 2.Dünya Savaşı’na yönelik öneriler geldi. Gece, Boyalı Kuş ve Çizgili Pijamalı Çocuk kitaplarını aldım.
İlk okuduğum ve en çok etkilediğim roman Gece oldu. Yazar Elie Wiesel, kendisi bizzat o dönemleri yaşamış ve yaşadıklarını kitap olarak aktarmış. Kitabın giriş bölümünde, kitabı birkaç kez sadeleştirildiği, yazarın gereğinden fazlasını yazmayı asla istemediği yazıyordu. Daha kitabı okumaya başlamadan, bu cümlelerden çok etkilenmiştim.
Gerçekten, yazarın istediği gibi çok sade ama çok da etkileyici bir kitap olmuş. Kitapta sadece onlara yapılanlar var, yazılanlar bundan ne eksik ne de fazla.
Çok akıcı, bir günde bitirebileceğiniz bir kitap. Süslü bir anlatımı yok, anlam karmaşası yok, az ama öz bir roman bu.
Giriş bölümünde şöyle bir cümle var;
“Bu kitabı neden yazdım?
Delirmemek için. Ya da tam tersi delirmek için”
Yahudilere yapılanlar ile ilgili daha önce internette birçok yazı okumuş, birkaç film izlemiş ve bir sürü fotoğraf görmüştüm. Kitapta, daha önce gördüklerimden fazlası yoktu. Ama birebir yaşamış birinin deneyimleriyle okumak bambaşka. O filmleri izlerken ya da fotoğraflara bakarken insan çok karmaşık duygulara sahip oluyor, hem insanlığa yaptıkları yüzünden sinirleniyorsunuz hemde onlar için üzülüyorsunuz. Ben bu kitabı okurken sadece hüzün hissettim,çünkü bu kitabın her bir satırında hüzün var.
Kitabı bitirdiğim anda, bu konuyla ilgili başka kitap okumamış olmama rağmen okuyabileceğim en iyi kitabı okuduğumu düşünmüştüm. Diğer iki kitabı okuduktan sonra da görüşüm değişmedi.
Bu kitap, size insanlıkla ilgili tarihimizle ilgili insanın insana edebileceği kötülüğün sınırlarıyla ilgili çok şey öğretecektir. Kitabın kapağında Oprah’tan yapılmış bir alıntı var; “tüm insanlığa okutulması gereken bir kitap” Mutlaka, ama mutlaka okuyun.
3 okuyucu bu yazıyı sevmiiiş!