Mektup,  Postcrossing

Snail Mail & Direct Swap Nedir? Nasıl Yapılır?

Merhabaa!! Mektup arkadaşlığı ve postcrossing‘in nasıl yapılacağını daha önce açıkladım. Mektup arkadaşı edinmek isteyen ya da postcrossing’e yeni başlayan kişilerin kafasını en çok kurcalayan konulardan biri bu direct swap ve snailmail kelimeleri. Aslında ikisi de çok basit, sadece farklı terimler olduğu için size büyük bir şeymiş gibi geliyor. Kısaca ne olduklarından bahsedeceğim, sonra da direct swap nasıl yapılır onu anlatacağım 🙂

Önce snailmail‘den bahsetmek istiyorum, zira bu konuda söylenecek çok bir şey yok. Snailmail denen şey, bildiğimiz mektuplaşmak arkadaşlar 🙂 Haha, büyük ihtimal bunu beklemiyordunuz! İlk başladığımda ben de bilmiyordum, ilk mektup arkadaşlarımdan Rumeysa (ig @lifeofrumy) açıklamıştı bana da. Mektuplar 1-2 ay gibi uzun sürelerde -yavaş- gittiği için snailmail deniyormuş. Yani bu mektup arkadaşlığının mektuplaşmanın başka bir ismi diyebiliriz 🙂 Mektup arkadaşlığı konusunda biiiir sürü yazım var. Hepsini Mektup Arkadaşlığı sayfasında amaçlarına göre topladım, o yazıya da bakabilirsiniz. En önemlileri buraya ekliyorum; Mektup arkadaşı nasıl bulunur, Mektup ve Kartpostallar Nasıl Gönderilir, Mektuplarımı Nasıl Hazırlıyorum (ilk mektuplarda neler yazıyorum, hediye neler koyuyorum vs bu yazıda)

Yukarıdaki fotoğrafta aldığım en güzel zarflardan biri var. İçinden çıkan hediyelerle ve zarfla beni gerçekten şaşırtan ve çok çok çok mutlu eden bir zarf olmuştu. O mektubu aldığım zaman paylaştığım yazıyı burada bulabilirsiniz. Sizi daha da heveslendirmek için, içindekilerin fotoğrafını da aşağıya ekledim;

Pul şeklinde yapışkanlar, kitap ayraçlı Çince yazılı bir kartpostal, vanilalı kakaolu çay (poşeti ipek!), Boracay kartı (Zarf Filipinler’den geldi), kitap ayracı (minicik kırmızı şey bir ayraç!), mail tag (mavi beyaz ip bağlı kağıt, ne olduğunu aşağıda açıkladım), washi bant örnekleri veeee en en en muhteşemi sağdaki siyah Himeji Castle kartı. Kartın üstünde iki tane kürdan gibi çubuk var, bu çubuklarla kartın üzerindeki gri kısımları kazıyorsunuz ve oralar altın sarısı oluyor(muş!). Tabiki de ben kazımadım, ambalajından çıkarmadım bile! Mektuplarla aldığım en orijinal hediyeydi sanırım. Minnak kitap ayracı, kazımalı kart ve el yapımı el boyaması zarfıyla favorilerimden biri oldu. Sizinle de paylaşmak istedim 🙂

Mail Tag: Mektup arkadaşınızı tanımak için, onun hakkında öğrenmek istediklerinizi bir kağıda yazıp yolluyorsunuz. O da o kağıt üzerinde soruların cevaplarını yazıp kağıdı size geri yolluyor. En sevdiğim renk, evcil hayvanı, doğum tarihi vs onun hakkında öğrenmek istediğiniz şeyleri sorup gönderiyorsunuz. Kağıdı süslemek ise sizin yaratıcılığınıza kalmış 🙂

Gelelim direct swap işine! Direct swap doğrudan değiş tokuş demek. Postcrossing’de daha önce buradaki Postcrossing Nedir? Nasıl Yapılır? yazısında açıkladığım gibi siz A kişisine kart atıyorsunuz, başka bir kişi yani B kişisi de size kart atıyor. Yani karşılıklı gönderi olmuyor ve size gelecek kartın nasıl olacağını, kimden geleceğini, nereden geleceğini vs bilmiyorsunuz. Aslında işin güzelliği sürpriz kısmında olsa da devamlı aynı ülkelerden kart gelmesi, gelen kartları beğenmemeniz gibi üzücü ihtimaller de var. Bu yüzden birçok postcrosser karşılıklı anlaşarak birbirlerine kart atıyor.

Karşılıklı değiş tokuş 2 kişi arasında oluyor. Swap yapmak istediğiniz kişiyle iletişime geçiyorsunuz (ya da o size mesaj atıyor) ve siz ona kartlarınızın fotoğrafını atıyorsunuz (yani ona gönderebileceğiniz kartlarınızın fotoğrafını atıyorsunuz), o da size gönderebileceği kartlarının fotoğraflarını atıyor. Siz, onun kartlarından bir (veya daha fazla) seçiyorsunuz, o da sizin kartlarınızdan seçiyor. Kart sayısı anlaşmanıza göre değişebilir. Birden fazla kartla da değiş tokuş yapabilirsiniz. Birden fazla kart değiş tokuşu yapacaksanız kartları zarf içinde mi göndereceksiniz yoksa hepsini ayrı ayrı pullayıp da mı göndereceksiniz bunu konuşmanız gerekiyor.
Burada bahsetmek istediğim birkaç şey var;
Kart(lar)ın zarf içinde veya zarfsız gönderilmesi olarak iki seçeneğiniz var. Eğer kartlarınızın yazılmış, damgalı ve pul yapıştırılmış olmasını istiyorsanız written & stamped (üzerine yazılmış, pul yapıştırılmış ve damgalanmış demek) istediğinizi belirtmeniz gerekiyor. Karşıdakine de kartını nasıl istediğini sorun mutlaka! Birden fazla kartla değiş tokuş yaptığınızda kartlar genelde zarf içinde gönderilir, -daha ucuza mal olsun diye- Böyle bir durum varsa konuşurken kartların “in envelope” (zarf içinde) olup olmayacağını da muhakkak konuşun. Ben kesinlikle written and stamped istediğim için birden fazla kartla swap yapsam bile kartların zarf içinde değil, ayrı ayrı yazılıp pullanıp damgalanıp gönderilmesini istiyorum.

Eğer, kart(lar) zarf içinde gönderilirse, postanede gönderi alınırken damga zarfa basılır yani zarfın içindeki kartınız damgasız olur. Üzerine de pul yapıştırılmaz, yani hem pulsuz hem damgasız olur. [Bazen karşıdaki zarf içinde de pullu göndermeye razı olabilir, ama hem pullu hem damgalı hem zarf içinde birden fazla kart atması ihtimali düşük. Yani bu ekstrem bir durum diyebilirim] İstediğiniz şeyler için özel istek yapmanız şart.

Burada neyi nasıl istediğinizi belirtmeniz ve karşıdakinin nasıl istediğini de öğrenmeniz çok önemli. Ayrıca siz yazılı pullu isterken karşıdaki kişi zarf içinde isteyebilir yani karşılıklı aynı şekilde göndereceksiniz diye bir şey yok.

Benim gibi yazıllı pullu isteyenler olduğu gibi, yazısız pulsuz bomboş kartlar toplayanlar da oluyor. Onlar özellikle zarf içinde (in envelope) ve boş (blank) istediklerini belirtirler zaten.

Önemli olan karşılıklı olarak kartları nasıl istediğinize karar vermeniz 🙂 Bu cidden önemli! Ben swap yaparken birçok kez vurguluyorum written and stamped diye! Bir de özel pul isteği yapıyorum, kartlar kadar pullar da benim için önemli çünkü. Pullara önem verdiğimi vurguluyorum ve benim için olabildiğince çok çeşitte güzel pullar seçmesini rica ediyorum. Eğer elimde değişik pullar varsa ben pullarımın da fotoğrafını atıp seçebileceklerini söylüyorum. Bazen onlar da aynısını yapıyorlar ve hem pulumu seçebiliyorum hem de zaten bende olan pullar varsa farklı şeyler seçebiliyorum.

Peki bu direct swap yapacağınız kişileri nereden bulacaksınız? Bunun birçok yolu var! Postcrossing.com üzerinden üyelere mesaj atıp sizinle swap yapmak istiyorum diyebilirsiniz. Her kişinin profilinde interested in direct swaps (yani değiş tokuş yapmak isteyip istemediği) seçeneği olur. Eğer yes yazıyorsa o kişiye direct swap yapmak istediğinize dair mesaj atabilirsiniz. Yine o kişinin profilinde “send … a message” kutusu var, oradan mesaj atabilirsiniz. Başlığa bence mutlaka direct swap yazın, ayrıca aşağıda çıkan “Check this to receive a copy of the message” kutucuğuna tıklarsanız gönderdiğiniz mesajın bir kopyası sizin mail adresinize gelir. Sitede mesaj kutusu, sohbet vs yok. Sizin attığınız mesaj o kişiye maille gidiyor, o kişide sizin profilinize girip size mesaj attığında mesajı sizin mail adresinize geliyor. Size gelen mesajları siteden göremiyorsunuz malesef.

Sonraa Postcrossing Forum üzerinden üyelerle konuşup anlaşıp oradan swap yapabilirsiniz. Ben bunu daha önce denemediğim için daha ayrıntılı bilgi veremeyeceğim.

Instagramdan yapabilirsiniz. Birçok postcrosser’ın bu iş için özel profili var. Profilinize tüm kartlarınızı yüklüyorsunuz. Hatta swap’a uygun kartlarınız için özel etiket oluşturup tüm kartları tek bir yerde toplayıp, swap yapmak istediğiniz kişilere o etiketi verip kart seçtirebilirsiniz. Bu büyük bir kolaylık. Sizin gibi postcrosserların profillerine girip bakıyorsunuz, beğendiğiniz kart olursa yorum yazıp veya mesaj atarak swap yapmak istediğinizi söylüyorsunuz ve kartlarınızın nerede olduğunu söylüyorsunuz (etikette topladıysanız etiketi verin, yoksa profilinizde olduğunu söyleyin, ya da internette flickr gibi sitelerde albüm oluşturup kartları yükleyerek o albümün linkini verebilirsiniz ama bence flickr uğraştırıcı, en kolayı etiket -tag- oluşturmak). Karşıdaki kişi de sizden kart seçiyor ve az önce bahsettiğim gibi kartlarınızı nasıl istediğinizi konuşup sonra kartlarınızı birbirinize gönderiyorsunuz.

Facebooktan yapabilirsiniz. Birçok grup var, facebook postcrossing, direct swaps, postcrossing postcardsswapping bunlardan bazıları. Arama kutusuna postcrossing yazıp bulabilirsiniz.

Direct swap yapacağınız kişiyi buldunuz, kartları nasıl göndereceğinizi konuştunuz tamam ama karşıdaki kişinin kartı gönderip göndermeyeceğini nasıl bileceksiniz? Sorun şu ki; bilemiyorsunuz. O yüzden photoproof yani fotoğrafla kanıt isteyin. Lütfen kartı göndermeden önce photoproof gönder deyin ve siz de aynısın yapın. Yazılmış, pul yapıştırılmış, adresi yazılmış kartın fotoğrafını çekin. Ben sadece adres ve pul kısmını çekip atıyorum, yazılar surpriz olsun diye 🙂

Photoproof atmasına rağmen, kartı göndermeyebilir. Kartı gönderse bile kart kaybolabilir, çalınabilir yani size ulaşmama ihtimali var. Bunu göze alarak yapın bunu. Benim photoproof almama rağmen gelmeyen kartlarım oldu.

Yukarıdaki de Japonya’dan gelen ilk mektubum. Origami kimonoya bayılmıştım. Şimdi onu kitap ayracı olarak kullanıyorum 🙂 Gelen kartları daha önce Postcrossing Ağustos 2016 yazımda paylaşmıştım 🙂

Şimdilik bu kadar! Yazıda eksik bir şey olduğunu düşünüyorsanız ya da anlamadığınız şeyler var lütfen yorumlarda belirtin. Genelde benzer sorular geliyor, eğer yorumlarda yazarsanız benzer soruyu soracak kişi yorumunuza verdiğim cevaptan faydalanabilir! 🙂 Soracağınız soru özel iste sosyal medya hesaplarımdan ya da iletişim sayfasından bana ulaşabilirsiniz.

Mektup arkadaşlığı ile ilgili tüm yazılarım aşağıdaki linkte bir arada, merak ettiğiniz şeyleri sormadan önce lütfen daha önceki yazıları okuyun. Eğer cevabını bulamazsanız yorumlara yazın 🙂

Mektup Arkadaşlığı

1 Nisan’da gerçekleşen Postcrossing İzmir buluşmasına katılmıştım, buluşmanın detaylarına ve fotoğraflarına aşağıdaki yazıdan ulaşabilirsiniz! Sevgiler!

1. İzmir Postcrossing Buluşması | 1 Nisan 2017

 

7 okuyucu bu yazıyı sevmiiiş!

Eklemek istediğiniz bir şeyler mi var? Bir yorum yazın!